Basketballer Carmelo Anthony tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro EPA

Het Amerikaanse olympisch en paralympisch comité vindt dat de Spelen in Japan uitgesteld moeten worden. Daarmee sluiten de Amerikanen zich aan bij aan de toenemende kritiek op het Internationaal Olympisch Comité, dat nog geen officieel besluit heeft genomen over Tokio 2020.

Vorige week schaarde Amerika, het grootste en meest invloedrijke lid van de olympische familie, zich nog achter het standpunt van het Internationaal Olympisch Comité dat de Spelen gewoon op 24 juli zouden beginnen.

Volgens het invloedrijke IOC-lid Dick Pound is dat inmiddels een gepasseerd station."Op basis van de informatie die het IOC nu ter beschikking heeft, is besloten tot uitstel", vertelde de Canadees maandag aan de Amerikaanse krant USA Today.

Enquête wijst uit: 'Doorgaan Spelen oneerlijk'

De uitbraak van het coronavirus heeft het trainingsschema van veel Amerikaanse atleten in de war geschopt of stilgelegd, blijkt uit een enquête die het Amerikaanse comité dit weekend hield.

En dat is reden voor het comité om zich bij de voorstanders van uitstel te scharen. "Het wordt steeds duidelijker dat uitstel de beste oplossing is", zo stellen algemeen directeur Sarah Hirshland en Susanne Lyons, voorzitster van de Raad van Bestuur, in een verklaring.

Algemeen directeur Sarah Hirshland kijkt toe hoe president Trump zijn steun geeft voor de organisatie van de Spelen in 2028 in Los Angeles AFP
Uitgebreid interview Hendriks over wel of niet doorgaan Spelen

Esther Vergeer, chef de mission van de Nederlandse paralympiërs, heeft begrip voor de moeilijke afweging van de organisatoren. Desondanks is het volgens haar geen kwestie meer of de Olympische Spelen op 24 juli en de Paralympische Spelen op 25 augustus van start gaan, maar gaat het nu over de vraag: wanneer dan wel?

Ondertussen probeert Vergeer de rust te bewaren. "We vertellen aan onze sporters van TeamNL dat ze nog een beetje geduld moeten hebben. Zolang het IOC nog geen beslissing heeft genomen, houden wij ons bij het standpunt dat we de sporters niet laten gaan zolang het coronavirus nog niet onder controle is."

Vier weken

Het Internationaal Olympisch Comité heeft aangegeven binnen vier weken uitsluitsel te geven.

De Japanse premier Shinzo Abe heeft dinsdag om 12.00 uur Nederlandse tijd telefonisch contact met IOC-voorzitter Thomas Bach over mogelijk uitstel van de Olympische Spelen vanwege het coronavirus. Bronnen binnen de olympische beweging lieten dinsdag weten dat het besluit "binnen enkele dagen" valt.

Uitstel zou een kostenpost van vijf tot tien miljard euro kunnen betekenen, zo hebben experts berekend.

STER reclame