ANP / NOS

Goedemorgen! Vandaag gaat het proces tegen de vier MH17-verdachten verder, vanwege het coronavirus zonder publiek. En het kabinet overlegt met burgemeesters over de aanpak van het coronavirus.

Het is vandaag zonnig, met maxima tussen 8 en 11 graden. De zuidoostenwind maakt het voor het gevoel wel een stuk kouder. De komende dagen verandert er weinig. In de nachten vriest het licht.

Infoplaza

Ga je vandaag toch de deur uit? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het proces tegen de vier verdachten van de MH17-ramp gaat vandaag verder. Vanwege het coronavirus mogen nabestaanden, pers, publiek en andere belangstellenden niet bij de zitting aanwezig zijn. Wel is de zaak te volgen via een livestream op courtmh17.com.
  • Het kabinet overlegt met burgemeesters over de aanpak van de corona-uitbraak. Verschillende burgemeesters hebben er de afgelopen dagen bij het kabinet op aangedrongen meer te doen tegen de verspreiding van het virus.
  • In ons liveblog houden we het laatste nieuws over het coronavirus voor je bij.

Wat heb je gemist?

President Trump heeft noodhulp toegezegd aan New York, Californië en Washington, de drie staten die het zwaarst zijn getroffen door het coronavirus. De Nationale Garde wordt ingezet om onder meer te helpen bij het opzetten van noodhospitalen. In een persconferentie zei Trump dat de virusuitbraak een nationale opgave is.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Bij gevechten in een gevangenis in de Colombiaanse hoofdstad Bogota zijn zeker 23 doden gevallen. Het zou volgens de autoriteiten gaan om een massale uitbraakpoging, maar dat wordt tegengesproken door belangenorganisaties van gevangenen.
  • De reclamemarkt stort in door problemen met het coronavirus. Meerdere bedrijven hebben hun reclamecampagnes geannuleerd, waardoor de inkomsten van tv-zenders flink teruglopen. Talpa, eigenaar van onder meer SBS6, zegt daarom op het punt te staan personeel te ontslaan. Ook RTL noemt de impact "voelbaar".
  • Er komt een speciaal vignet voor grenswerkers in vitale sectoren om sneller de grens tussen België en Nederland over te komen. Sinds 18 maart heeft België de grenzen gesloten voor niet-essentieel verkeer, wat tot vertraging kan leiden voor Nederlanders en Belgen met een cruciaal beroep, zoals zorgverleners.

En dan nog even dit:

Gisteravond verzorgden entertainmentbedrijven in heel Nederland lichtshows om mensen een hart onder de riem te steken. Het initiatief is ook op Curaçao opgepakt en dat levert mooie plaatjes op:

Fijne maandag!

STER reclame