NOS Sport

Honkballer Jansen werpt even niet en doet oproep: 'Neem dit serieus'

Honkballer Jansen vast in LA: 'Gelukkig heb ik een sportschool'

Niet alleen in Nederland en Europa ligt alle sport stil, ook in de Verenigde Staten is achter alle evenementen een punt gezet. In het sportgekke land wordt sinds enkele weken niet meer gehonkbald, gebasketbald en gevoetbald.

Ook Oranje-honkballer Kenley Jansen zit thuis in zijn huis in Los Angeles. Sinds enkele dagen geldt in de staat Californië (40 miljoen inwoners) een lockdown. Het betekende voor superster Jansen en zijn club Los Angeles Dodgers een abrupt einde aan de voorbereidingen op het nieuwe seizoen, dat aankomende week van start zou zijn gegaan.

"We zijn er ons hier erg van bewust hoe serieus het virus is", laat Jansen vanuit Los Angeles weten. "Er is veel onduidelijk, maar we moeten zorgen dat iedereen wereldwijd veilig en gezond is. We moeten nu samenkomen en als één onze planeet beschermen. We moeten gewoon volgen wat de autoriteiten zeggen en in quarantaine blijven", is de honkballer stellig.

Kenley Jansen tijdens de inmiddels gestaakte voorbereiding in Arizona

In plaats van het spelen van oefenwedstrijden in de zon, is Jansen nu gedwongen om thuis in zijn eigen sportschool te trainen. "Elke dag als ik wakker word, ga ik trainen en doe ik cardio- en krachttraining. Met vrienden probeer ik buiten een balletje te gooien en zo fit te blijven."

Met name het gooien is voor werper Jansen, een van de besten op zijn positie, van belang. Hij moet dat, hoe dan ook, goed bijhouden. Normaal gesproken werkt hij in zes weken toe naar de start van het nieuwe seizoen.

"We waren zo'n 75 procent in onze voorbereiding", vertelt Jansen. "Ik moet nu zorgen dat ik hard blijf gooien en mijn werpsnelheid niet omlaag gaat. Het is van belang dat mijn schouder in beweging blijft. Ik doe alle oefeningen die de club mij heeft gegeven en gelukkig heb ik een sportschool thuis."

Kenley Jansen in het shirt van de Dogers

Wanneer de Amerikaanse honkbalcompetitie weer hervat zal worden, is nog onbekend. Vooralsnog ligt alles stil. Normaliter telt de honkbalcompetitie 162 wedstrijden en zodoende is er weinig tijd en ruimte om wedstrijden in te halen.

"Wij als spelers horen er niks over. Informatie zou later deze week komen. Er wordt nu overlegd en gekeken naar mogelijkheden om bijvoorbeeld twee wedstrijden op één dag te spelen. Maar nu zitten we nog thuis."

'Blijf thuis'

Jansen is er van overtuigd dat de wereldwijde samenleving uit de coronacrisis gaat komen en doet ook een oproep aan iedereen. "Luister naar wat ze zeggen en blijf thuis! Volg de regels en ga niet de stad in. Dan zouden we er over drie of vier weken klaar mee kunnen zijn. Dit moeten we serieus nemen, vooral om de ouderen te beschermen."

Via Skype en Facetime laat ook een aantal sporters weten hoe zij deze coronatijd doorkomen. Kijk in de carrousel hieronder naar onder anderen Epke Zonderland, Rafael van der Vaart en Estavana Polman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl