EPA

Nu het coronavirus zich wereldwijd rap blijft verspreiden, gaat het International Olympisch Comité voor het eerst serieus kijken of de Spelen van Tokio verzet moeten worden. Die wens was er al langer vanuit de sportwereld.

"We zijn ervan overtuigd dat we deze discussie binnen vier weken kunnen afronden. Over een aantal kritieke locaties voor de Spelen kunnen we misschien niet meer beschikken", stelt het IOC in een verklaring.

In die verklaring staat ook dat het IOC de oorspronkelijke startdatum van vrijdag 24 juli nog niet uit zijn hoofd heeft gezet en er niet wordt gedacht aan een complete afgelasting. "In Japan zien we grote verbeteringen. Dat zou ons veel vertrouwen kunnen geven."

Volgens het IOC lost een definitieve streep door de Spelen niks op, maar is wel duidelijk dat een volgende stap nodig is nu het coronavirus het leven in steeds meer landen platlegt en veel slachtoffers eist.

NOC*NSF blij met duidelijkheid IOC

Maurits Hendriks, technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF, is blij met de verklaring van het IOC. "Dit is waar wij en de sporters om vroegen. Duidelijkheid over die tijdlijnen. Iedereen zit in onzekerheid", zei hij in de uitzending van Studio Sport over de impact van het coronavirus.

Bekijk in de carrousel hieronder de eerste reactie van Maurits Hendriks live in NOS Studio Sport en een uitgebreid interview met hem na de uitzending.

Hendriks weet dat het uitstellen van de Spelen een hels karwei is. "Dat kan niet over een nacht ijs. Het gaat om 33 sportfederaties. Bovendien kan je er mogelijk ook carrières van topsporters mee beëindigen."

IOC wilde lang niet wijken

Zaterdag zei IOC-voorzitter Thomas Bach nog er alles aan te doen om de Spelen volgens planning in de zomer te houden. En dat terwijl de kritiek op het vooralsnog doorgaan van de Spelen maar aan blijft zwellen.

Onder andere het Braziliaans olympisch comité, dat de Spelen in 2016 organiseerde, en de Britse en Amerikaanse atletiekbonden pleiten voor uitstel.

In de uitzending zei turner Epke Zonderland, de olympisch kampioen van 2012 aan de rekstok, dat hij het nog altijd somber inziet wat betreft een start van de Spelen in juli. "Ik kan niks verzinnen hoe je alle problemen die er nu zijn, gaat omzeilen. Maar zolang de ruimte er nog is, en de kans aanwezig dat het doorgaat, wil je er alles aan doen om je zo goed mogelijk voor te bereiden."

Zonderland kan zich nog wel motiveren als de Spelen worden uitgesteld. "Dat zou een reden zijn om te blijven trainen. Als je een maand niks doet, duurt het lang voor je weer op niveau kan komen."

Bekijk hieronder het gesprek met Epke Zonderland, via Skype, en met andere sporters die thuiszitten vanwege de coronacrisis zoals Rafael van der Vaart en Estavana Polman.

NOC*NSF liet zondag nog weten dat de Spelen in Tokio alleen gehouden kunnen worden als het coronavirus in de hele wereld onder controle is. Dat heeft de sportkoepel per brief aan het Internationaal Olympisch Comité laten weten.

Mieke Cabout, vicevoorzitter van de atletencommissie van NOC*NSF zei in Langs de Lijn dat de Spelen alleen kunnen doorgaan op een verantwoorde manier. "Uitstellen is de beste optie, al ben ik me bewust van alle vragen die dat met zich meebrengt. Afstel kunnen we niet verkroppen, denk ik."

Cabaut: 'Uitstel beste optie, afstel kunnen we niet verkroppen

Wielerbond KNWU pleitte zaterdag als eerste in Nederland voor uitstel van de Olympische Spelen. Een dag later volgde ook de Atletiekunie.

Op het pleidooi van de KNWU kwam ook kritiek, van BMX'er Twan van Gendt. Volgens hem is de uitspraak van de wielerbond voorbarig, omdat sowieso pas eind mei duidelijkheid zou zijn over de kwalificatie voor Tokio. Er bestaat nog altijd een kans, zij het klein, dat dat kwalificatietraject nog kan worden opgepakt.

STER reclame