Femke Heemskerk is na een turbulente week eindelijk waar ze wil zijn
NOS Sport

Crisis dwingt Heemskerk tot bruiloft in koffietentje: 'Zat niks anders op'

Het was een week van uitersten voor zwemster Femke Heemskerk. Vorig weekend ging ze een voormalig klooster in, om te trainen. Een paar dagen later trouwde ze onverwacht. In joggingbroek.

"Ik raakte in paniek, was heel bang dat ik Guido een tijd niet zou zien", zegt Heemskerk over de week die ze de rest van haar leven niet meer zal vergeten.

Guido is Guido Frackers, tot een paar dagen geleden nog haar verloofde. En nu dus haar man.

De coronacrisis dreigde het stel voor onbepaalde tijd te scheiden. Toen de nationale zwemploeg om diezelfde reden de voorbereidingen op de Spelen plotseling moest staken, besloot Heemskerk dat er nog maar één ding telde. "Ineens was mijn grote doel om bij Guido te komen."

Lockdown

Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. In Californië ligt het leven in crisistijd volledig stil. Maar liever samen in lockdown, dan allebei op een ander continent. Voor weken, misschien wel maanden aan de andere kant van de wereld.

"Door de strenge regelgeving mocht ik de grens niet meer over. Ik was niet getrouwd, alleen verloofd. Er zat dus maar een ding op", verklaart Heemskerk de impulsieve daad.

Ze kwam niet verder dan Vancouver, waar ze haar verloofde afgelopen dinsdag trof. Daar werd met spoed hun bruiloft georganiseerd. Een bevoegde ambtenaar was snel gevonden, twee gasten werden tot hun eigen verbazing officieel getuige tijdens de ceremonie.

Heemskerk weigerde de suggestie van haar aanstaande man om elkaar in een kebabzaak het jawoord te geven, dus werd gekozen voor een tentje aan de overkant. "Het trouwen ging sneller dan dat je daar een kopje koffie kreeg."

Verlovingsring als trouwring

"Omdat ik direct vanuit Drachten door was gereisd, had ik alleen wat comfortabele kleding bij me. Ik ben getrouwd in een joggingbroek en een sweater, niet bepaald zoals ik het me vroeger had voorgesteld."

En haar verlovingsring werd noodgedwongen haar trouwring. "Ik vond deze ring zo mooi. Neem die dan maar, zei ik. Doe deze gewoon in het doosje, doe ik die wel om mijn vinger", vertelt Heemskerk. "Het ging allemaal zo snel achter elkaar door. Ik heb nog steeds niet het gevoel dat ik nu getrouwd ben."

Ter plekke werden twee getuigen (aan de zijkanten) opgetrommeld

Daarmee was de administratieve rompslomp echter nog niet volbracht. Dagen moest het getrouwde stel nog wachten om met de benodigde documenten per auto de grens te mogen passeren, om met een vlucht vanuit Seattle eindelijk Palm Springs te bereiken.

"Oh, ik heb geschreeuwd", maakt Heemskerk geen geheim van alle emoties die daarna loskwamen. Op Instagram zegt het stel: "Wát een jaar is deze week geweest."

Het verblijf in Californië is ondertussen ondanks de coronacrisis zo slecht nog niet voor een topsportster.

Zwembadje

"Het is heel mooi weer en Guido heeft een zwembadje", omschrijft ze haar geïsoleerde leefomgeving. "Ik heb een elastiek mee. Als ik wil, kan ik dus nog een beetje zwemmen ook. We kunnen hier naar buiten en de zon maakt veel goed."

"Zwemmers hebben het gevoel in het water nodig. Als je een paar dagen niet in het water bent, voelen je armen als spaghetti. En hoe langer het duurt, hoe erger het wordt."

Femke Heemskerk wint WK-goud op de 100 meter vrije slag kortebaan in Doha

Aan de Olympische Spelen van komende zomer denkt ze niet meer. Nog één keer wilde ze daar pieken, in de herfst van haar carrière.

Onder sporters zijn er uiteenlopende meningen of het evenement in Tokio wel of niet moet doorgaan, weet ze via collega's. De 32-jarige Heemskerk is uitgesproken tegenstander. "Ik wil dat het wordt uitgesteld. Het heeft gewoon geen zin nu."

"Laten we hopen dat het verplaatst wordt, alleen al voor de rust. Er zijn heel veel mensen die risico nemen door zo goed mogelijk te blijven trainen. Dat lijkt me op dit moment niet het hoofddoel."

Oneerlijk

Bovendien zouden Olympische Spelen in augustus volgens haar oneerlijk zijn, omdat niet alle topsporters in crisistijd over de benodigde faciliteiten kunnen beschikken. En op doping kan amper nog worden gecontroleerd. "Als je kwaad wilt, is dit wel hét moment om je vol te stoppen."

Heemskerk houdt graag het overzicht. Zo hield ze via een app het aantal dagen bij dat ze samen was met Guido. Dat waren er 1.207 tot haar trouwdag. En om een krankzinnige week mee af te sluiten, was dat ook het nummer van haar hotelkamer. Alsof het allemaal zo had moeten zijn.

Ze slaakt een zucht van verlichting. "Ik ben eindelijk op de plek waar ik wilde zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl