Sanne Wevers heeft haar balk thuis

De pakjesbezorgers maken overuren deze door het coronavirus geteisterde dagen en ook bij Sanne Wevers is een pakketje bezorgd. Hoewel, het verkleinwoord is eigenlijk niet op z'n plaats: de aflevering moest bij de op tweehoog wonende turnster via het raam geschieden. Daar gleed vrijdag een heuse evenwichtsbalk naar binnen, eentje die ook voor wedstrijden wordt gebruikt.

Een vijf meter lange balk in de woonkamer. "Ja, wie had dat gedacht, hè?', schatert Wevers. Een kolos in huis dus. Maar een superoplossing voor de olympisch kampioene die vanwege het coronavirus niet in de turnhal terecht kan en misschien wel over vier maanden in Tokio haar titel moet verdedigen.

Andere toplaag

"Elke topsporter zit nu thuis te wachten tot we het groene licht krijgen om weer te kunnen trainen", legt de popelende gymnaste uit. "Normaal sta ik 30 tot 35 uur in de turnhal en elke dag minstens twee uur op die balk. Dus ik overlegde: kan ik niet hier een balk krijgen? Nou, dat idee is in een paar dagen gewoon uitgevoerd. Echt fantastisch."

De turnzussen Sanne en Lieke Wevers proberen de balk in hun woonkamer uit NOS

Wie Wevers een beetje is blijven volgen na haar olympische triomf, weet dat ze al een eigen balk had. Het exemplaar waarop ze in 2016 haar gouden oefening liet zien, heeft ze cadeau gekregen. Echter: de Rio-balk is net even anders dan het toestel dat in Tokio gebruikt gaat worden. De toplaag verschilt, een belangrijk detail voor de 28-jarige topper.

Ideaal is het natuurlijk nog altijd niet, zo'n balk in de huiskamer. Al hebben Sanne en haar tweelingzus Lieke wel om een extra laag onderstel gevraagd om problemen met het plafond te voorkomen. "De moeilijke kunstjes zullen over een paar weken weer in de turnhal gebeuren, maar veel basistechniekjes kan ik gelukkig hier bijhouden."

STER reclame