ANP

Vakbond FNV gaat de cao voor postbezorgers niet tekenen. Een kleine meerderheid van de leden heeft het voorstel afgewezen. De andere bonden waarmee PostNL aan tafel zat, de Bond van Post Personeel (BVPP) en CNV, tekenen wel. Onder de leden van de BVPP is 80 procent voor.

De cao, die begin deze maand werd overeengekomen, geldt van 1 oktober 2019 tot en met 30 september 2021. In het eerste jaar krijgen bezorgers 3,5 procent salarisverhoging en in het tweede jaar 3 procent.

"Iedereen heeft z'n mond vol van wat een harde werkers. Zeker in deze coronacrisis", zegt Etiënne Haneveld van de FNV. "Maar vergeet niet: dit is maximaal 106 procent van het minimumloon." Volgens Haneveld tekent de FNV geen slechte cao's. "Dat de andere bonden dat wel doen, moeten zij weten."

Bij welke cao ga je deze procenten nu nog halen?

Gerard van Rijn van de Bond van Post Personeel

De Bond van Post Personeel is juist heel blij met de nieuwe cao. "Werkgevers en werknemers hebben het ontzettend zwaar momenteel. Je moet samen optrekken", zegt Gerard van Rijn van de BVPP. "Zo'n verhoging hebben we ook nog nooit gehad. En bij welke cao ga je deze procenten nu nog halen?"

Volgens PostNL vertegenwoordigen de vakorganisaties die hebben ingestemd voldoende medewerkers om een nieuwe cao af te sluiten. Daarmee is de cao geldig voor de ongeveer 20.000 postbezorgers van PostNL. De BVPP heeft onder bezorgers de meeste leden.

Weinig onderhandelingen

Vanwege de coronacrisis liggen meerdere cao-onderhandelingen stil, meldde werkgeversvereniging AWVN eerder deze week. De gevolgen voor de financiële positie van bedrijven zijn zo onzeker en onvoorspelbaar dat steeds meer werkgevers besluiten het overleg te onderbreken. Dat geldt onder meer voor Transavia, NS en het beroepsgoederenvervoer.

STER reclame