NOS Sport

GP-directeur Lammers: 'Pas op de plaats voor dingen die echt belangrijk zijn'

'GP nu naar augustus? Ethisch gezien is volgend jaar misschien beter'

De Grand Prix van Zandvoort had de opening moeten worden van het Europese Formule 1-seizoen en was na de uitbraak van het coronavirus in Azië zelfs op weg de eerste race van het jaar te worden, maar donderdagmiddag is een streep gegaan door het hele feest.

Het nieuws kwam nauwelijks als een verrassing, ook niet voor Jan Lammers, de sportief directeur van de grand prix die na 35 jaar eindelijk weer eens in Zandvoort zou plaatsvinden. Maar pijn moet het toch wel gedaan hebben, zou je denken. "Nee, absoluut niet. We waren er klaar voor, maar 3 mei is gewoon te vroeg. We wilden er een mooi feest van maken, maar dat kan nu gewoon niet."

"Het slechte nieuws is dat Bruno Bruins moet opstappen als minister. Zo'n man werkt zich bijna dood door de gevolgen van het coronavirus. Moeten wij het dan hebben over een sportevenement dat verplaatst gaat worden en spreken over een teleurstelling? Dat is natuurlijk heel onethisch en immoreel."

Logische consequentie

Lammers denkt dat de Formule 1-fans die op de tribunes hadden willen gaan zitten of voor de buis van het spektakel hadden willen genieten, er alle begrip voor hebben. "We worden allemaal in de greep gehouden door het virus. Dit is gewoon een logische consequentie."

Max Verstappen in actie in Zandvoort

Diezelfde autosportliefhebbers zullen zich niettemin wel afvragen of er dit jaar nog een race komt of dat er tot volgend jaar gewacht moet worden. Lammers houdt die boot nadrukkelijk af. "Het is een periode waarin je maar één ding moet hopen: dat dat nare virus heel snel de wereld uit is. En als het ook Nederland uit is, kun je gaan nadenken over: 3 mei niet, wanneer dan wel?"

Pas op de plaats

"Mensen hebben het over augustus, maar dat is best wel snel. Stel dat we in juli kunnen vieren dat het land schoon is van het virus, is het dan wel ethisch en moreel juist om het in augustus al te willen? Moet je dat wel willen? Misschien is het wel veel beter om het volgend jaar pas te doen. Er is nu zo veel meer aan de hand."

Een nieuwe datum is niet het eerste waar Lammers zich druk om maakt. "Al die mensen die medisch dan wel financieel zwaar getroffen zijn, daar moeten onze gedachten en onze aandacht naartoe gaan. Dat dit sportevenement wordt uitgesteld is niet waar we met zijn allen op hadden gehoopt, maar we moeten nu even pas op de plaats maken voor de dingen die echt belangrijk zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl