Uitvaartmedewerkers met mondkapjes in Bergamo

Hoge sterftecijfers drukken zwaar op Italië, maar... andrà tutto bene

  • Mustafa Marghadi

    correspondent Italië

  • Mustafa Marghadi

    correspondent Italië

Nog elke dag ga ik om 18.00 uur uur het balkon van mijn appartement in Rome op met mijn laptop en mijn draadloze box, zodat de hele straat de voor die dag gekozen Italiaanse klassieker kan meeluisteren. Het motto is dat alles uiteindelijk goed komt. Andrà tutto bene. Met hashtag en al.

Elke dag krijg ik een paar minuten daarvoor ook een update van het departement voor Burgerbescherming. Zij houden het aantal nieuwe coronabesmettingen en het dagelijkse aantal doden bij. Vandaag bezweken er opnieuw 427 mensen aan covid-19. Dat volgt op de recorddag van 475 doden van gisteren.

We kunnen helaas niet direct terug naar ons normale leven.

Italiaanse premier Conte

De aanhoudend hoge cijfers drukken zwaar op Italië. De hoop dat het land de crisis op 3 april al achter de rug heeft, lijkt vervlogen. Premier Conte zei vandaag in de krant Corriere della Sera dat het onvermijdelijk is dat de maatregelen verlengd zullen worden. "We kunnen helaas niet direct terug naar ons normale leven", zegt de premier.

Een datum noemde de premier niet. Maar de directeur infectiezieken van het Sacco-ziekenhuis in Milaan zei dat het een lange zit wordt. "Ik hoop dat we ons van dit virus kunnen bevrijden in niet langer dan 3 maanden."

De Italianen lijken zich ook nog niet helemaal te houden aan de voorschriften om zoveel mogelijk thuis te blijven. Uit data-analyse van zo'n 170.000 mobiele telefoons door de Ceubiq Universiteit in Turijn blijkt dat het aantal verplaatsingen van provincie naar provincie met zo'n 50 tot 70 procent is gedaald. Maar dat is nog lang niet genoeg.

De politie patrouilleert nu actiever de straten door om mensen die zonder goede reden buiten zijn aan te houden. Tot dinsdag waren er zeker 172.000 mensen gecontroleerd. Er zijn al zeker 8000 boetes uitgedeeld aan mensen die niet op straat mochten zijn.

Sommige Italianen voelen zich nog steeds niet geroepen om stil te zitten ondanks de steeds dramatischer verhalen uit het noorden van het land. Gisteren was het leger nodig in de straten van Bergamo, het epicentrum van de huidige coronacrisis. Niet om het volk in toom te houden, maar om 60 lichamen op te pikken en te verdelen over andere steden. De crematoria in Bergamo kunnen het aantal doden niet meer aan.

Er moet een veldhospitaal ingericht worden bij Bergamo, maar er is een gigantisch gebrek aan personeel. Het Rode Kruis en de Federatie van Verpleegkundigen doen dramatische oproepen voor meer hulp. Vanwege het gebrek aan beademingsapparatuur, mondkapjes, handschoenen en ander materiaal is het Papa Giovanni XXIII Ziekenhuis een GoFundMe-actie gestart.

De gouverneur van Lombardije Attilio Fontana is woedend dat mensen nog gaan joggen in het park of een rustige passeggiata, een wandeling, door de straten maken. Dat kan zo niet langer. "Binnenkort zijn we niet meer in staat om de zieken te helpen", aldus Fontana. "Blijf alstublieft binnen. Anders volgen er nog strengere maatregelen."

Welke dat moeten zijn, specificeerde hij niet. Maar de vraag is wat nog kan helpen in Lombardije. Volgens professor Enrico Bucci van Temple University in Philadelphia is Lombardije al door zijn hoeven gezakt. In de krant La Repubblica zegt hij: "De situatie is niet meer onder controle".

De cijfers uit Lombardije zijn niet meer betrouwbaar.

Enrico Bucci, hoogleraar Philadelphia

Volgens hem worden veel besmettingen over het hoofd gezien en veel doden niet meer meegeteld in de officiële cijfers. "Veel mensen sterven thuis en worden niet gerekend als coronaslachtoffers. Wat we in elk geval zeker weten is dat de getallen uit Lombardije niet meer betrouwbaar zijn."

En toch lees ik ze elke dag weer rond zes uur, die getallen. 17 maart, 349 doden. 18 maart, 475 doden. 19 maart, 427 doden.

Dus ik sta daar op het balkon met een steeds zwaarder gemoed. Mijn hoogtepunt en dieptepunt van de dag vallen nu al een dag of tien samen. Maar de hoogte vlakt af, en de diepte wordt steeds dieper. #Andratuttobene. Het zal vast. Maar wanneer?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl