Eurobiljetten
NOS Nieuws

Megaoperatie ECB heeft al effect: rentes voor overheden dalen

De actie van de Europese Centrale Bank om 750 miljard euro in de economie te steken, heeft direct effect. Rentes dalen, waardoor landen zoals Italië, Frankrijk en ook Nederland goedkoper kunnen lenen.

De Europese Centrale Bank koopt de komende maanden voor vele miljarden aan schuldenpapier op die overheden en bedrijven hebben uitgegeven. Dat gebeurt met nieuw geld.

Doel van die operatie is om geld lenen goedkoper te maken, zodat overheden genoeg kunnen lenen om bedrijven en inwoners te helpen.

Geld toe krijgen

Direct na de aankondiging van de centrale bank zijn de rentetarieven op staatsleningen van eurolanden gedaald. Dat effect is vooral bij Italië te zien. De rente op 2-jaarsleningen is meer dan gehalveerd.

Ook Nederland profiteert. De rente op Nederlandse staatsobligaties is opnieuw negatief, dat wil zeggen dat de Nederlandse overheid geld toe krijgt als die van investeerders geld wil lenen.

Door de dalende rentes lijkt een nieuwe trend gekeerd. De afgelopen weken werd het lenen van geld juist duurder door de onrust over het coronavirus. De rente op 10-jaarsleningen voor Nederland kwam weer even boven nul, nadat die sinds vorige zomer negatief was geworden.

Miljarden lenen

De Nederlandse overheid kwam deze week met plannen voor steun aan bedrijven en zzp'ers. Dat hulppakket kost zo'n 10 tot 20 miljard euro. Het is geld dat grotendeels geleend moet worden.

"De steunpakketten van de verschillende overheden kosten meer dan 200 miljard euro en dat zal nog verder oplopen", zegt Elwin de Groot, econoom van Rabobank. "Dat moet op korte termijn gefinancierd gaan worden en de Europese Centrale Bank speelt daarin nu een belangrijke rol."

De rentestanden werken door in meer facetten van de economie. De actie van de Europese Centrale Bank kan bijvoorbeeld ook tot lagere hypotheektarieven leiden.

Eigen regels

De Europese Centrale Bank heeft zichzelf bij eerdere steunoperaties beperkingen opgelegd over het maximum aan staatsleningen dat mag worden opgekocht. De centrale bank sluit nu nadrukkelijk niet uit dat die regels worden versoepeld.

Zo is nu al besloten dat er ook geld wordt gestoken in Griekse staatsschulden, iets wat voorheen als te risicovol werd gezien.

Vorige week maakte de Europese Centrale Bank al bekend dat er 120 miljard euro extra in de economie zou worden gepompt. Met het nieuwe plan samen komt er meer dan 1.000 miljard euro (een biljoen) aan nieuw geld bij in de eurozone dit jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl