NOS Sport

Waterpolocoach Havenga: 'Moeilijk om een goed plan te maken'

Het sluimert in het achterhoofd: 'Met welk doel doe ik dit nu allemaal?'

"Een absurde situatie", zegt bondscoach Arno Havenga, staand voor zijn huis. Binnen is zijn werkplek, maar eigenlijk had hij langs de rand van het bondsbad in Zeist moeten staan. De deuren daar zijn echter sinds een paar dagen gesloten, uiteraard vanwege het coronavirus.

Of nee, eigenlijk had hij net terug moeten zijn uit Noord-Italië. Bij voorkeur met een brede grijns op zijn gezicht, omdat de waterpolovrouwen alsnog een olympisch ticket op de kop hadden getikt. Maar dat toernooi moest, zoals al weken geleden duidelijk werd, worden uitgesteld. In eerste instantie tot de tweede helft van mei.

"We zitten nu allemaal thuis", vertelt Havenga over de nieuwe situatie, die ook de Nederlandse waterpolomannen treft. "Iedereen is druk in contact met elkaar via de app. We willen wel dat de sporters bezig blijven. Dus we gaan morgen met de bus rijden en spinningbikes en trainingsmaterialen rondbrengen, zodat iedereen in zijn eigen omgeving enigszins fit kan blijven."

Bondscoach Arno Havenga spreekt de waterpolosters toe tijdens de EK van eerder dit jaar

Dat geldt onder andere voor het waterpolostelletje Thomas Lucas en Sabrina van der Sloot. De een is de midvoor van de Oranjemannen, de ander de spelverdeelster bij de vrouwenploeg. Ze zitten thuis en proberen, om het lot niet te tarten, zo weinig mogelijk mensen te ontmoeten. "Dat lijkt mij het beste", roept Lucas door het open raam naar NOS-verslaggever Erik van Dijk.

Sterk en fit blijven

Dat hun olympische kwalificatietoernooien werden geschrapt - de mannen moesten komende week in Rotterdam aan de bak - vormde een fikse streep door de rekening. Nu is het zaak sterk en fit te blijven voor een mogelijke herkansing.

"We hebben een matje", laat Van der Sloot via Whatsapp zien, "om op te liggen en oefeningen te doen. En een bandje voor de benen en voor de armen waarmee we ook nog wat oefeningen kunnen doen."

Thomas Lucas tijdens de EK in januari van dit jaar

De vraag rijst ondertussen wel: zullen de inspanningen niet allemaal voor niks zijn? "Nou, ik wil sowieso fit blijven, ook als er geen OKT is of Olympische Spelen zijn", laat Van der Sloot desgevraagd weten. "Maar het speelt natuurlijk wel mee in je achterhoofd: met welk doel doe ik dit nu allemaal?"

23 mei

"Dat weten we dus niet", begrijpt ook Havenga. "We gaan nog steeds uit van 23 mei halve finale kwalificatietoernooi. Dat is nu het moment waar we naartoe werken. Daar hebben we ook de periodisering op bepaald. Maar ja, die is alweer achterhaald. Nu is het vooral de onduidelijkheid: wanneer moeten wij nou eigenlijk presteren? Dat maakt het moeilijk om een goed plan te maken."

"En misschien werken we wel helemaal nergens naartoe. Want dat is natuurlijk gewoon ook een scenario. Vooralsnog denk ik dat de Spelen wel doorgaan, maar wij hebben daar 'nul' invloed op. Dat ligt bij het IOC."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl