Op de website van EO kunnen christenen de livestream volgen waar samen gebeden wordt, want vandaag is de Dag van Nationaal Gebed
NOS Nieuws

Dag van Nationaal Gebed: 'Bidden voor iedereen die troost kan gebruiken'

Kerken in het hele land worden opgeroepen om vanavond tussen 19:00 en 19:15 uur massaal de klokken te luiden. De Raad van Kerken, die achttien kerkgenootschappen en 5,5 miljoen gelovigen vertegenwoordigt, wil hiermee iedereen die is getroffen door het coronavirus een hart onder de riem steken.

"Wij denken dat wij ons ook niet moeten laten terneerslaan", zegt Christien Crouwel van de Raad van Kerken. "Maar we bidden ook voor iedereen die bemoediging en troost kan gebruiken in deze ingewikkelde en onzekere tijden."

De ChristenUnie, de EO, Groot Nieuws Radio, MissieNederland en de Raad van Kerken hebben daarom vandaag de Dag van Nationaal Gebed in het leven geroepen. Omdat grootschalige bijeenkomsten niet meer mogen, worden er diensten via een livestream gehouden.

Vandaag wordt er op vaste tijden gebeden, op de manier zoals dat ook in een klooster gebeurt. "Op vier momenten op de dag zijn er twintig minuten tot een half uur gesprekken te zien en te beluisteren waarbij ook gebeden wordt: om 09.00 uur, om 12.00 uur, om 15.00 uur en om 19.00 uur."

Mensen missen het contact, het Woord en de gebeden.

Christien Crouwel, Raad van Kerken

Crouwel hoort veel bezorgde geluiden van kerkgangers. Ook missen ze de kerk als fysieke plek waar ze kunnen samenkomen. De Dag van Nationaal Gebed moet mensen het gevoel geven dat ze toch kunnen samenzijn, op een virtuele manier. "Mensen missen het contact, het Woord en de gebeden. Op deze manier kunnen mensen toch met elkaar bidden."

Ook kunnen mensen zelf gebedsintenties indienen en videoboodschappen uploaden. "Zo hopen we een soort nationaal platform te creëren waar mensen bij kunnen aanhaken. Vanuit huis, vanuit hun werk of vanaf de plek waar ze dan maar zijn."

De Dag van Nationaal Gebed eindigt met Onze Vader. "Dat is het gebed dat alle christenen verbindt en dat iedereen ook kent", zegt Crouwel. Ook worden vanavond van 19:00 tot 19:15 uur in het hele land de kerkklokken geluid. Dat willen de initiatiefnemers in totaal drie woensdagen achter elkaar doen. "Dus als je vanavond tussen 19:00 en 19:15 uur de kerk in je buurt hoort luiden, dan is dat dus geen oproep om naar die kerk te komen. Het is een afsluiting van de Dag van Gebed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl