Het Nederlandse Big Brother-huis, gefotografeerd in 2000 in Almere ANP

Het lijkt haast onmogelijk dat de coronacrisis ook maar iemand ontgaan is, maar voor de dertien deelnemers van Big Brother in Duitsland is het al ruim een maand de werkelijkheid. Terwijl de rest van de wereld worstelt met de gevolgen van Covid-19, zijn de deelnemers van de reallifesoap totaal in het ongewisse.

Vanavond komt daar verandering in, zegt de commerciële tv-zender Sat1. In een live-uitzending worden de deelnemers vanaf 19.00 uur op de hoogte gebracht van de gebeurtenissen.

De Big Brother-kandidaten zijn al meer dan vijf weken volledig afgesloten van de buitenwereld. Vanuit hun huis in Keulen krijgen ze volgens Sat1 niets mee van de ontwikkelingen rond het coronavirus.

Zes weken binnen

Toen de bewoners zich begin februari vrijwillig lieten opsluiten, waren in Duitsland nog maar enkele coronabesmettingen bekend. Ook in Italië waren er pas drie besmettingen geregistreerd. Het virus was toen vooral in China groot en voor de meeste mensen een 'ver-van-mijn-bedshow'.

Inmiddels bevinden de deelnemers zich in het epicentrum van de Duitse coronacrisis: de deelstaat Noordrijn-Westfalen is met ruim 3000 besmettingen en twaalf doden de zwaarst getroffen Duitse regio.

Kandidaten die later arriveerden, mochten hun medebewoners niks vertellen over de uitbraak van het longvirus. De Big Brother-regels verbieden de bewoners om contact te hebben met de buitenwereld of te praten over de ontwikkelingen buiten het huis. "Of het nu gaat over voetbal, de Amerikaanse voorverkiezingen of corona - de nieuwe bewoners mogen er niet over spreken", aldus een woordvoerder van het programma.

Naarmate de crisis dichterbij kwam, groeide de kritiek op de zender. Vooral online zeiden veel mensen dat het niet ethisch verantwoord zou zijn om de bewoners niet op de hoogte te brengen. Sat1 wees de kritiek eerst van de hand en zei dat de bewoners natuurlijk geïnformeerd zouden worden over ziektegevallen in de omgeving. Ook wijzen ze er op dat er extra voorzorgsmaatregel zijn genomen en alle nieuwkomers voorafgaand aan hun intrek zijn getest op het virus.

Arts erbij

Nu zijn de makers toch gezwicht en maken ze er gelijk een hele show van. Straks om 19.00 uur worden de deelnemers live geïnformeerd door een presentator en een arts. De bewoners mogen vragen stellen en krijgen videoboodschappen van hun naasten.

In Australië en Canada, waar het programma momenteel wordt uitgezonden, zijn de deelnemers al wel op de hoogte gebracht van de coronacrisis. Ook de kandidaten van Big Brother Brazilië worden binnenkort geïnformeerd.

STER reclame