Een eetcafé in Leeuwarden geeft zijn voorraden weg

'Laat mij maar helpen, ik kan toch niet drie weken Netflixen'

Hulpbriefjes in de brievenbus, horecaondernemers die voorraden doneren aan de voedselbank en studenten geneeskunde die passen op kinderen van zorgpersoneel. De crisis rond het coronavirus lijkt ook een positieve kant te hebben: "Dit is de tijd om elkaar helpen, in plaats van de supermarkt leeg te kopen en toiletrollen te hamsteren."

Vierdejaarsstudent Hannah Vijverberg wil niets liever dan nu in het ziekenhuis werken, maar haar co-schappen zijn vanwege de uitbraak van het virus stopgezet. "Ik kan toch niet drie weken lang gaan Netflixen. Dus help ik op een andere manier." Samen met vier andere co-assistenten besloot ze om op kinderen van zorgpersoneel van het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Martini Ziekenhuis te passen.

De schouders eronder

"Ik heb een 'zorghart', als ze me oproepen om op de corona-afdeling bij te springen dan twijfel ik geen moment. Sterker nog: het zou een eer zijn", zegt de student geneeskunde. "Maar wij kunnen in het ziekenhuis nu niets betekenen." Wat vrijdag begon onder de noemer oppassistenten, is uitgegroeid tot een groep van 150 studenten die willen oppassen.

Het ziekenhuis is blij met het initiatief. "Ons personeel is hard nodig, dus als iemand op de kinderen kan passen nu de scholen gesloten zijn, helpt dat enorm. Je merkt sowieso dat er overal een sfeer hangt van: de schouders eronder. Zelfs oud-collega's die al met pensioen zijn melden zich, mochten we te weinig professionele handen aan het bed hebben', zegt een woordvoerder van het UMCG.

Eendenborst voor de voedselbank

Ook in de horeca komen medewerkers in actie. Arjan Broekman rijdt naar de voedselbank in Zwolle. Zijn auto vol met groente, eendenborst en kratten melk. De horecaondernemer kreeg gisteren een uur de tijd om zijn grand café te sluiten. "Ik keek naar de voorraad en wist wat me te doen stond: voedselbanken kampen met tekorten, vanwege het hamsteren. En ik heb het de komende drie weken niet nodig."

Zelf is hij de klap van de plotselinge sluiting, die ten minste drie weken gaat duren, nog niet te boven. "Ik denk dat het 1,5 tot 2 jaar duurt, voordat ik dit heb weggewerkt. Ook financieel." Het levert Broekman wel veel positieve reacties op dat hij juist bij tegenslag aan zijn medemens denkt. Ook Zwolse collega's scharen zich achter zijn plan: "Het is mooi dat het zich als een olievlek uitbreidt, daar ben ik best trots op."

Al eet je maar een frikandel, we moeten de horeca als dit voorbij is steunen.

Milou Wolterinck, initiatiefnemer

En terwijl de horeca denkt aan klanten van de voedselbank, denkt Milou Wolterinck op haar beurt aan de lijdende horecasector, al heeft ze daar niets mee "behalve dat ik er zelf kom." Toch besloot ze te hulp te schieten.

Op Facebook heeft ze 5 juni uitgeroepen tot Eet buiten de deur dag. "Ik kom uit een ondernemersfamilie, dan weet je wat drie weken geen inkomsten betekent." Ze hoopt dat mensen in loondienst uit solidariteit straks de horeca opzoeken. "Al eet je maar een frikandel, het gaat erom dat je het geld weer uitgeeft aan een groep die hard getroffen is. Het geld zit tenslotte in onze zak."

Briefje in de brievenbus

Verder gaat 'het briefje van Frederiek' viral op Twitter. Mede-initiatiefnemer Amber Roos (20): "Het is een simpel idee: we hebben briefjes door de brievenbus gegooid met de vraag of we kunnen helpen."

Intussen hebben 300 studenten van Amsterdam University College zich aangesloten. "Hartverwarmend ja. Morgen ga ik zelf een hond uitlaten van iemand die vanwege het coronavirus nu niet naar buiten durft. Gelukkig ben ik dol op honden. Het wordt een rondje park, denk ik. En daarna koop ik beltegoed voor iemand."

De Amsterdamse studenten krijgen overigens ook te maken met wantrouwen. "Die telefoonkaart schiet ik zelf voor, dus dat is onzin. Ik moet maar afwachten of mensen het geld terugbetalen via een Tikkie. Dus dat risico ligt bij mij", reageert Roos.

Al begrijpt ze de terughoudendheid wel. "In dit soort tijden overheerst paniek en individualisme. Maar om elkaar te kunnen helpen, moet je ook gewoon een beetje vertrouwen hebben in de medemens, in plaats van hamsteren."

Virtueel dansfeest

Niet alleen in Nederland, ook in China en Italië zie je dat mensen elkaar in crisistijd helpen en vermaken. Op Italiaanse balkons zingen en dansen mensen samen om de moed erin te houden. Italië-correspondent Moustafa Marghadi organiseerde met vrienden een dansfeest via WhatsApp, nu een echt feestje in de kroeg uit den boze is.

En dat zag er zo uit:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl