NOS Sport

Tokio ver weg voor boksers Van der Pas en James na verlies op OKT

Bokser Van der Pas verliest in de eerste ronde van het Europese OKT

De Spelen van Rio (2016) haalde hij net niet en ook een ticket voor Tokio is voor bokser Max van der Pas nu ver weg. Hij verloor in de eerste ronde van het Europese olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Londen met 4-1 van de Ier Michael Nevin. Ook Delano James kwam niet door de eerste ronde.

Van der Pas moest in de klasse tot 75 kilogram in de topzes eindigen om kwalificatie voor de Olympische Spelen af te dwingen, maar daar stak Nevin een stokje voor.

"Ik was iets te gretig", analyseerde Van der Pas na afloop. "Ik had ook niet de beste loting. Nevin verloor laatst nipt van de wereldkampioen. Hij is een echte wereldtopper, maar als ik me wil kwalificeren, moet ik van iedereen winnen. Dit is wel even zuur, maar ik geef niet op."

Bokser Van der Pas: 'Dit is zuur, maar ik geef niet op'

Delano James nam het in de eerste ronde van de klasse tot 69 kilogram op tegen de Oostenrijker Marcel Montana Rumpler. Ook voor hem zou een plek bij de beste zes voldoende zijn om naar Tokio af te mogen reizen, maar Rumpler was met 5-0 te sterk voor de 28-jarige Nederlander.

De Nederlanders krijgen tijdens het mondiale olympisch kwalificatietoernooi in Parijs nog een laatste kans om zich te plaatsen voor Tokio. Wanneer dit toernooi plaatsvindt, is niet bekend. De organisatie meldde maandagavond dat het toernooi dat van 20 tot 24 mei gehouden zou worden, is uitgesteld in verband met het coronavirus.

Officials op het OKT boksen dragen mondkapjes tegen het coronavirus

Het OKT in Londen wordt sinds maandag afgewerkt zonder publiek vanwege de uitbraak van het coronavirus en werd na de avondsessie stilgelegd. Dat maakte de organisatie maandagavond bekend. In een verklaring van de IOC Boxing Task Force (BTF) valt te lezen dat ernaar gestreefd wordt de olympische kwalificatiecyclus voor Tokio alsnog in juni afgerond te hebben.

'Tokio missen, wil ik niet aan denken'

Het is niet de eerste keer dat Van der Pas een gooi doet naar plaatsing voor de Spelen. In aanloop naar de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro was hij in topvorm. "In het jaar voor Rio won ik veel, maar bokste ik ook veel. Achteraf was het te veel van het goede", concludeerde de 26-jarige bokser.

Het opnieuw missen van de Spelen zou voor Van der Pas een nachtmerrie zijn. "Daar wil ik niet aan denken. Ik ga er vol voor en kan het halen. Ik weet nu dat ik mijn agenda niet te vol moet hebben in aanloop naar het piekmoment. Als het goed is, heb ik daardoor meer over op het moment dat het er echt om gaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl