Robert Gesink demonstreert NOS-presentator Herman van der Zandt hoe te fietsen op de hometrainer
NOS Wielrennen

Op de hometrainer, alleen daar kan de wielrenner nu zijn ei kwijt

  • Marco Hochgemuth

    redacteur Sport

  • Marco Hochgemuth

    redacteur Sport

De wielerwereld is door het coronavirus tot stilstand gebracht. Geen voorjaarskoersen in Vlaanderen en Italië, waarschijnlijk geen Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix en een - vooralsnog - uitgestelde Giro d'Italia.

Wat moet een wielrenner doen die minstens een maand niet kan koersen? "Renners hebben verschillende doelen waarop ze zich richten, dus er is geen algemene regel voor", zegt oud-renner en wieleranalist Stef Clement over de nog niet eerder vertoonde situatie.

"Er zijn renners die nu, in het voorjaar, hun piek moesten hebben. Die kunnen qua trainingsopbouw niet ineens gas terugnemen. Iemand als Greg Van Avermaet is al sinds november bezig om in april top te zijn. Hij kan zijn ei nu niet kwijt en moet zich nieuwe doelen gaan stellen."

"Maar je hebt ook renners die qua training nog in de opbouw zaten en die hun doelen later in het seizoen hebben liggen", vervolgt Clement. "Voor hen is er vooralsnog minder aan de hand. Zij zouden nu alleen meedoen aan wedstrijden om ritme op te doen en hun vorm aan te scherpen."

Dit jaar geen Ronde van Vlaanderen voor Greg Van Avermaet (in oranje): wat wordt zijn nieuwe doel?

Het is voor de renners de komende tijd vooral een mentale kwestie, aldus Clement. "Daarin ligt een grote opdracht voor de coaches. Hoe houd je een renner rustig, gemotiveerd en fysiek in orde? De coaches moeten hun renners voorzien van prikkels, niet wetende waar de horizon ligt. Dat wordt een uitdaging."

'Wielrennen is nu niet belangrijk'

Een van die coaches is Steven de Jongh, ploegleider van Trek-Segafredo. Op de vraag wat zijn wielrenners nu moeten doen, is zijn antwoord duidelijk: "Wielrennen is op dit moment helemaal niet belangrijk. Echt belangrijk is dat het aantal besmettingen omlaag gaat, dat mensen zich aan de afspraken houden en op veilige afstand van elkaar blijven."

Ondertussen is thuiswerken het devies, ook voor de wielrenners. "Ik ben gisteren thuisgekomen van Parijs-Nice en ben daarvoor nu nog zaken aan het afhandelen", aldus De Jongh. "Daarna blijf ik vanuit huis onze renners begeleiden. Het is wachten tot er nieuws is over de herschikking van de kalender."

Trek-ploegleider Steven de Jongh tijdens de Tour de France van 2017

Alle renners zitten nu - zoals vrijwel iedereen - thuis. Buiten een trainingsritje rijden wordt steeds moeilijker en is op sommige plekken al onmogelijk, zoals in Spanje waar veel renners wonen. "In Nederland mag het nog wel, maar is het ook veiliger om binnen te blijven en de adviezen van het RIVM op te volgen", stelt Clement.

Thuiswerkende wielrenners

En dus zijn de sporters aangewezen op de hometrainer en het online-wielersimulatieprogramma Zwift. "Je zal de training nu thuis moeten simuleren. De e-sport heeft nu sowieso een gat om in te springen. Er wordt zelfs al gesproken over een e-sport-competitie."

"Het enige wat je met Zwift niet kan doen, is bergop trainen", vertelt Clement. "Je hebt er wel een speciale loopband voor - Robert Gesink heeft er eentje - waarop je de zwaartekracht kan nabootsen. Hoe dan ook is thuis op de hometrainer zitten nu het verstandigst. Maar dat doen de meeste renners niet graag."

Robert Gesink demonstreert NOS-presentator Herman van der Zandt hoe te fietsen op de hometrainer

Wie al heel lang geen wedstrijd meer heeft gereden, is Tom Dumoulin. Hij kwam mei vorig jaar voor het laatst in actie tijdens de Giro en kampte sindsdien met een slepende knieblessure en darmproblemen. Volgens Clement komt Dumoulin, die zijn kaarten dit seizoen op de Tour de France heeft gezet, misschien wel het beste uit de crisis.

"Bij Dumoulin was het een opeenstapeling van moeilijkheden. Hij heeft lang niet kunnen trainen en zal nu gewoon doorgaan met scherpte opdoen door middel van hele zware trainingen. Hij heeft zelf gezegd: ik ben toch al negen maanden aan het wachten, ik ben er goed in geworden."

Anderhalve week geleden was Tom Dumoulin nog op trainingsstage op Tenerife.

De vraag is wel: hoelang moeten de renners nog wachten? In ieder geval tot 3 april wordt er nergens gefietst. En het is nog maar afwachten hoe de situatie rond het coronavirus daarna is.

"Er zijn op dit moment te veel onzekerheden", aldus Trek-ploegleider De Jongh. "Als bekend is wanneer er weer gekoerst kan worden, kunnen we daar weer specifiek op gaan trainen. Maar wanneer dat is? Het kan over twee weken zijn, maar ook over zes of acht weken."

Geduld en energie bewaren

Ook volgens Clement kunnen we niets anders doen dan afwachten. "De specialisten in de keienklassiekers missen nu hun specifieke wedstrijden. De BinckBanck Tour in Nederland en België zou daar in september misschien op in kunnen springen met een mooi parcours. En in oktober kan je ook nog prima fietsen in Nederland. Maar dat is allemaal koffiedik kijken."

"Het is voor de renners een kwestie van geduld en energie bewaren", aldus Clement. "Maar één ding is zeker: áls ze weer los mogen, dan gaat het ook helemaal los. Dan wordt het echt weer koers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl