Scholen bereiden zich voor op onderwijs op afstand en opvang leerlingen

Schoolleiders zijn volop aan het bedenken wat ze gaan doen als de scholen moeten sluiten. Ze bekijken hoe ze onderwijs op afstand kunnen regelen en de kinderen van ouders met vitale beroepen alsnog kunnen opvangen.

Het kabinet overlegt vanmiddag met de Federatie Medisch Specialisten, die gisteren opriep alle scholen per direct te sluiten, met ziekenhuizen, het RIVM en organisaties voor het primair en voortgezet onderwijs.

In Haagse kringen wordt verwacht dat er zal worden besloten om de scholen vanaf maandag alsnog te sluiten. Premier Rutte wilde hier donderdag niet aan onder meer omdat ouders die bijvoorbeeld in de zorg of bij de politie werken, dan mogelijk thuis moeten blijven bij hun kinderen.

"Bijna iedereen is bezig met andere vormen van onderwijs", zegt een woordvoerder van de Algemene Vereniging Schoolleiders. Ze denken na over lessen via videoverbinding en het werken met digitale systemen zoals Snappet. "Ook traditionelere vormen worden genoemd: werkboekjes mee naar huis nemen en dat de docent aan het begin van de dag mailt wat er moet gebeuren en aan het eind van de dag weer contact heeft met de leerlingen."

De meeste schoolleiders zeggen volgens de woordvoerder dat ze de kinderen van ouders met vitale beroepen gaan opvangen.

Vanaf morgen geen les meer

Bijna tweehonderd basisscholen, middelbare scholen en mbo's hebben al zelfstandig besloten dat er vanaf morgen geen les meer wordt gegeven.

Zo heeft de Stichting Carmelcollege, de op een na grootste scholenkoepel in Nederland met vijftig middelbare scholen, besloten om vanaf maandag alleen les te geven aan de eindexamenklassen. De lessen van alle andere leerlingen worden opgeschort en er wordt gekeken naar digitale lesmogelijkheden. De scholen blijven wel open voor opvang van leerlingen.

Ook het ROC Midden-Nederland, met locaties in Amersfoort, Nieuwegein en Utrecht, stopt met alle lessen.

Eindexamens en Cito-toets

Voor middelbare scholen zijn de eindexamenklassen het belangrijkst, zegt de VO-Raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs. "Een mogelijkheid is om de examenklassen wel door te laten gaan en de focus op die leerlingen te leggen." Maar definitieve maatregelen worden pas genomen na het overleg van vanmiddag. "Schoolbesturen vragen heel erg om duidelijkheid."

Hoe scholen zullen omgaan met de Cito-toets van achtstegroepers wordt komende week duidelijker. "Dat is natuurlijk ook heel belangrijk", zegt een woordvoerder van de PO-Raad (basisonderwijs). "Nu is de prioriteit of ze dichtgaan of niet en hoe ze het onderwijs de komende week gaan organiseren."

85 procent van de leraren wil graag een steentje bijdragen aan de opvang van kinderen van ouders met vitale beroepen.

Jan van de Ven van het Lerarencollectief

Het merendeel van de leraren is bereid om bepaalde ouders te helpen met de opvang van hun kinderen, zegt Jan van de Ven van het Lerarencollectief, dat een peiling onder 3000 leden heeft gedaan. "85 procent van de leraren wil er graag een steentje aan bijdragen", zegt hij.

"Zij zijn bereid om de kinderen van bijvoorbeeld apothekers, artsen en mensen die in de supermarkt werken, op te vangen." Dat zou volgens Van de Ven in schoolgebouwen kunnen.

Het bestuur van Noventa Onderwijs, een Friese koepel waar 11 scholen met in totaal 1700 leerlingen onder vallen, heeft het kabinetsbesluit niet afgewacht en sluit de deuren.

"Lokale huisartsen seinden ons in, die zeiden dat ze hun kinderen thuishouden. Dat geeft een signaal af in de gemeenschap", zegt bestuurder Harrie Steenstra. "Toen daar de landelijke specialisten overheen kwamen, besloten we om over te gaan op sluiting."

Computers en tablets

De koepel wil dinsdagochtend "los" met een thuiswerkprogramma. "Je moet wel genoeg apparaten hebben thuis. We stellen tablets beschikbaar voor grote gezinnen, die niet genoeg computers hebben."

Ook ouders denken na over wat ze met hun kinderen kunnen doen als die thuisblijven, zoals jeugd-EHBO en programmeren:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl