Ankaragucu en Rizespor in de Trukse competitie zonder publiek
NOS Voetbal

Coronastop: wie voetbalt er eigenlijk nog in Europa en hoe nu verder?

"Ik voel me niet op mijn gemak. Ik wil in deze situatie niet voetballen. In crisistijd zou iedereen thuis moeten zijn, bij familie en geliefden. Het seizoen moet worden geannuleerd, aangezien de wereld een turbulente periode te wachten staat."

Was getekend, John Obi Mikel.

Via Instagram laat de Nigeriaanse middenvelder weten zich allesbehalve te verheugen op de topper van vandaag in de Turkse Süper Lig. Trabzonspor tegen Istanbul Basaksehir, een direct gevecht om de koppositie. Het kan hem gestolen worden.

Eén van de duizenden reacties is van Radamel Falcao, die met concurrent Galatasaray rivaal Besiktas treft. In een leeg stadion, door mannen in witte pakken daags voor de wedstrijd extra goed schoongemaakt. "Je hebt gelijk, John. Het leven is belangrijker dan voetbal."

John Obi Mikel laat zich horen via Instagram:

Turkije is een van de vier Europese competities waar wel gevoetbald wordt. Althans, nog wel. Ook in Servië, Oekraïne en Rusland rolt de bal nog, maar voor hoelang?

Bij Zenit Sint-Petersburg tegen Oeral zitten zelfs nog bijna 34.000 toeschouwers in het stadion. Ze hebben een bizar lied ingestudeerd, dat aanslaat bij de harde kern. "We gaan allemaal dood, we gaan allemaal dood."

Supporters van Zenit Sint-Petersburg nemen de coronacrisis met een korreltje zout:

"Dit is de grootste crisis ooit in het voetbal", schetst Hans-Joachim Watzke de huidige situatie. Watzke is directeur van Borussia Dortmund, dat wél actief is in een competitie die de komende tijd stilligt.

Zoals in veel grote Europese voetballanden moeten ook in de Bundesliga de prijzen nog worden verdeeld. Alleen Liverpool (Engeland), Paris Saint-Germain (Frankrijk) en Club Brugge (België) staan op het moment van deze noodgedwongen onderbreking ruim aan kop.

Er zijn nog bekerfinales af te werken, Europese toernooien uit te spelen. Nu al lijkt het bijna onmogelijk om alles volledig uit te spelen, voordat op 12 juni het EK begint. Dinsdag gaat de UEFA zich daarover uitspreken; alle denkbare scenario's verschijnen nu al uitgebreid in de media.

De situatie in de acht grote voetballanden, allemaal actief tijden het komende EK:

De stand van zaken in de grote Europese competities

Eerder dan in april wordt er sowieso niet gespeeld in de toonaangevende competities. De Engelse krant The Independent weet op basis van anonieme bronnen al te melden dat er tot september niet gevoetbald wordt. Dat de situatie ernstig is, staat als een paal boven water.

In Duitsland wordt zelfs gevreesd voor het voortbestaan van clubs, mocht er een paar maanden niet meer worden gespeeld. Watzke maakt een schatting van een kleine 800 miljoen euro aan inkomsten die de clubs in totaal mislopen als er geen goede regelingen worden getroffen.

Over de sportieve gevolgen zijn er ook veel zorgen. Moet er een kampioen worden uitgeroepen als de competitie niet kan worden uitgespeeld? Is het niet beter om dan de hele jaargang maar te schrappen?

Door wedstrijden zonder publiek, zoals hier in Kopenhagen, lopen clubs veel vooraf begrote inkomsten mis:

Het duel Kopenhagen-Horsens in de Deense competitie zonder publiek

Speculeren heeft geen zin. Een andere Engelse krant, The Telegraph, kijkt naar de feiten. Binnenkort een EK in twaalf verschillende landen, terwijl het eind van de crisis nog niet in zicht is. En er landen zijn die zich via meerdere kwalificatiewedstrijden nog moeten kwalificeren. Dat lijkt onmogelijk in de tijd die rest.

Om zo min mogelijk door de war te schoppen, lijkt het EK een jaar opschuiven een reële optie. Of een halfjaar op zijn minst, want eerst moeten de nationale competities worden uitgespeeld. Bovendien, in de zomer van 2021 is er ook weer een Nations League. The Telegraph denkt zelfs aan volgend jaar winter.

Nieuwe contracten

Nationale competities afronden heeft in elk geval prioriteit, want op 1 juli gaan er een hoop nieuwe contracten in. Van spelers die komende zomer wisselen van club. Zoals Hakim Ziyech, die Ajax verruilt voor Chelsea.

Dat probleem heeft John Obi Mikel in elk geval niet, de man die nu even niet aan voetbal wil denken. Die heeft nog een doorlopende verbintenis bij Trabzonspor, een van de weinige clubs die in deze roerige tijden dus gewoon nog op hoog niveau voetbalt. Voor wat het waard is.

Het stadion van Galatasaray wordt schoongemaakt voor de derby tegen Besiktas:

Speciale schoonmaakploeg maakt stadion gereed voor derby van Istanbul

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl