In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

OM eist 12 jaar cel voor brand met dodelijke afloop in Rotterdam

Tegen een 55-jarige Rotterdammer die ervan wordt verdacht dat hij vorig jaar zijn woning in brand heeft gestoken, is een celstraf geëist van twaalf jaar. Bij de brand kwam zijn bovenbuurman om het leven. Die ontvluchtte zijn woning door uit het raam te springen. De 27-jarige man overleed aan de gevolgen van de val, zegt het Openbaar Ministerie.

De brand was op 13 april vorig jaar aan de Hilledijk. Al snel werd duidelijk dat het vuur was aangestoken. In het appartement werden benzineresten gevonden. Ook lag er verpakkingsmateriaal in het huis.

Met behulp van verschillende opsporingsprogramma's werd de bewoner van het pand aangehouden.

Brand om onder strafzaak uit te komen

Volgens de officier van justitie lijkt het erop dat de Rotterdammer de brand heeft gesticht om onder een strafzaak in België uit te komen. De Belgische justitie verdenkt hem van moord. Hij had naar eigen zeggen ontlastend bewijsmateriaal in die zaak in zijn woning neergelegd. "Nu kan hij in België zeggen dat hij dat bewijs niet meer heeft. Het is immers verloren gegaan in de brand", zei de officier van justitie daarover.

Het OM is ervan overtuigd dat de verdachte de enige is die de brand kan hebben aangestoken. Op camerabeelden is te zien dat hij op de dag van de brand meerdere keren in de woning is geweest.

Een jongeman van 27 jaren heeft hij de dood ingejaagd. Hij betuigt geen spijt en is empathieloos

Vader van het slachtoffer

"Hij zat in de val, was letterlijk in een vuurzee terechtgekomen", zei de vader van het slachtoffer vandaag in de rechtszaal waar de regionale omroep Rijnmond bij was. Volgens de ouders van het slachtoffer is hun zoon op een belangrijk moment in zijn leven omgekomen. "Hij had net een baan en zijn game 'Rising Legends' was zo goed als af en zou worden uitgebracht bij Nintendo. Helaas werd een abrupt einde aan zijn droom gemaakt."

Voor de nabestaanden staat vast dat de verdachte de dader is. Vader: "Een jongeman van 27 jaren heeft hij de dood ingejaagd. Hij betuigt geen spijt en is empathieloos."

Lange gevangenisstraf op z'n plaats

De verdachte zegt in een reactie dat hij meeleeft met de familie. "Maar ik heb er niets mee te maken. Ik weet niet wat er is gebeurd."

Het overlijden van de bovenbuurman van de verdachte is volgens het OM het directe gevolg van de brandstichting. "De val uit het raam is gebeurd door de brand, zonder brand was het slachtoffer niet zo het raam uit gegaan." Het OM vindt een lange gevangenisstraf "op z'n plaats".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl