NOS Nieuws

Boetes Amsterdamse woonfraude nog nooit zo hoog

De gemeente Amsterdam heeft vorig jaar 500 boetes voor woonfraude uitgedeeld. In totaal werd een recordbedrag van 6,4 miljoen euro aan boetes opgelegd. Dat is 2,6 miljoen meer ten opzichte van het jaar ervoor.

Volgens wethouder Laurens Ivens (SP) worden woningen te vaak gebruikt om geld mee te verdienen in plaats van om in te wonen. "Dit is reden om ook de komende periode onverminderd in te zetten op de handhaving tegen illegale toeristische verhuur, illegale kamerverhuur, illegale onderhuur en andere vormen van woonfraude."

Door de opgelegde boetes voor woonfraude zijn in totaal 1307 woningen weer vrijgekomen voor legaal gebruik, zowel particuliere woningen als die van woningcorporaties. Illegale onderhuur is opnieuw de meest voorkomende vorm van woonfraude met sociale huurwoningen. Bij particuliere woningen gaat het om illegale kamer- en vakantieverhuur.

Perverse prikkel

De wethouder benadrukte in het NOS Radio 1 Journaal dat het verboden is om je woning voor iets anders te gebruiken dan bewoning. Daarnaast is het illegaal als je meer dan dertig nachten in een jaar aan toeristen verhuurt. "Uiteindelijk is het gewoon toegestaan om een normale huurder erin te zetten voor een normaal huurbedrag. Alleen die enorme perverse prikkel om je woning te verhuren voor wel 3000 of 4000 per maand aan toeristen, proberen we echt te lijf te gaan."

Woonfraude helpt niet mee om het tekort aan woningen tegen te gaan, stelt Ivens. Vooral niet als mensen blijven verhuren tegen hoge prijzen aan toeristen. "Als mensen dat gaan doen, drijft dat de prijs alleen nog maar verder op. Op dit moment kan je in Amsterdam een woning vinden als je een hele dikke portemonnee meeneemt, maar met een gemiddeld of laag inkomen ben je echt de pineut."

De meeste meldingen die de gemeente Amsterdam binnenkreeg van woonfraude gingen over toeristische verhuur. Illegale onderhuur en kamerverhuur staan op nummer twee en drie. "We krijgen veel meldingen van Amsterdammers", zegt Ivens. "Heel veel geven aan waar het misgaat en wat er in hun buurt gebeurt." Ook zoekt de gemeente steeds meer online naar mogelijk verdachte adressen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl