ANP

Goedemorgen! Er gaat vandaag vooral een hoop niet door, vanwege de maatregelen tegen het coronavirus. Wel wordt er vandaag, deels digitaal, actiegevoerd door jeugdzorgmedewerkers en bieden boerinnen aan minister Schouten een petitie aan over de druk op boerengezinnen.

Het is meest bewolkt en er vallen enkele buien. Vanmiddag wordt het vanuit het noorden droger, breekt de zon soms door en neemt de wind af. Het wordt ongeveer 9 graden. In het weekeinde blijft het overwegend droog, maar veel zon is er niet. Wel wordt het zacht: zondagmiddag 14 graden.

WEERPLAZA

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Minder dan er gepland stond: door de maatregelen die het kabinet gisteren nam om het coronavirus in te dammen is een enorme waslijst aan activiteiten afgelast. Van vrijwilligersactie NLdoet, tot sportwedstrijden en de opening door prinses Laurentien van het verbouwde postkantoor op de Neude in Utrecht: het gaat allemaal niet door.
  • Ook de staking van de medewerkers van jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep is beïnvloed door de maatregelen. Ze zouden samen met de FNV met de bus naar Den Haag gaan, voor een gesprek met minister Hugo de Jonge over de sluiting van de jeugdzorginstelling. Die busreis is afgelast vanwege de maatregelen in verband met het coronavirus, maar de staking gaat wél door. De medewerkers leggen 24 uur het werk neer. Sympathisanten gaan vandaag digitaal actievoeren op Facebook en LinkedIn.
  • En er wordt een petitie, getekend door 5000 boerinnen, aangeboden aan minister Schouten. De vrouwen vragen aandacht voor het boerengezin. Ze maken zich zorgen over de grote druk op de agrarische gezinnen door jaarlijks opstapelende regelgeving.

Wat heb je gemist?

In het debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rond het coronavirus ging het vooral over het besluit om de scholen niet te sluiten. Zowel de oppositie- als de coalitiepartijen hadden hier forse kritiek op.

In veel Europese landen, waaronder Italië en Denemarken, blijven scholen wel dicht. PVV-leider Wilders noemde het openhouden van scholen "onverantwoord" en "spelen met mensenlevens".

Behalve de PVV denken ook Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren, 50Plus, Denk en PvdA dat de scholen beter dicht kunnen. Die laatste partij stemde echter niet in met een motie van de PVV om de scholen per direct te sluiten. De motie werd niet aangenomen.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit

Een inwoner van de Gelderse plaats Lichtenvoorde heeft een antieke kaart die 100 jaar geleden door zijn grootvader naar Zeeland werd verstuurd, teruggekregen.

"Een klant bij mij in de winkel had hem gevonden op de rommelmarkt", vertelde hij aan Omroep Gelderland. "Hij vond het wel leuk om een oude kaart van Lichtenvoorde te hebben, maar later besloot hij dat hij hem alsnog wilde terugbrengen naar de rechtmatige eigenaar." En zo kwam hij bij de kleinzoon van de man die hem ooit verstuurde uit.

"Mijn vader is in 1920 geboren, zo kon ik dus achterhalen dat die kaart wel 100 jaar oud is. Ik ga er zuinig op zijn. Misschien ga ik hem wel inlijsten."

Kleinzoon Theo Dusseldorp met het kaartje Omroep Gelderland

Fijne dag!

STER reclame