Olympische kampioene Visser doet mee aan WK schaatsen voor studenten

Wie dacht dat het schaatsseizoen erop zat na de afsluiting van de wereldbeker afgelopen weekend, heeft het mis. Ook deze week is er een toernooi en Esmee Visser staat aan de start. Al is zij er vooral om te genieten van de ongedwongen sfeer bij het WK voor studenten.

"De luchtdruk is te hoog, dus dat worden geen geweldige tijden", zegt Visser dan ook met een knipoog. Anders dan in Salt Lake City of Calgary zijn er hier op de Jaap Eden Baan in Amsterdam nog wel meer factoren die een wereldrecord in de weg staan.

Zwembad

De wind bijvoorbeeld. Nog voor Visser haar schaatsen heeft ondergebonden, maakt een windvlaag al bijna een einde aan haar deelname als ze tijdens het warmfietsen net niet van haar fiets wordt geblazen. Niet veel later begint het ook nog te regenen. "Het lijkt wel een zwembad", lacht Visser terwijl ze het ijs opstapt.

Toch staat er een heuse wereldtitel op het spel. De 24-jarige schaatsster doet mee aan het WK voor studenten. Volle tribunes trekt dit wereldkampioenschap niet, hooguit een mannetje of 150, maar de jonge ijshockeyer die net getraind heeft, is maar wat trots. "Ik sta dus toch maar mooi even op hetzelfde ijs als een olympisch kampioene."

Esmee Visser op de hoogste trede van het podium NOS

Olympisch goud veroverde Visser op de 5.000 meter in een tijd van 6.50,23. In Amsterdam schaatst ze naar de studentenwereldtitel in 7.34,69. Maar die tijd zegt haar niets. De ervaring des te meer.

"Alles waar ik me in Thialf druk om zou maken, maakt me hier allemaal geen zak uit. Zo'n uitstapje doet me goed. Het is fijn om even meer student dan topsporter te zijn."

Zoektocht naar nieuwe ploeg

Naast een fijn uitstapje en ook wat afleiding in haar zoektocht naar een nieuwe ploeg ("ik ben er druk mee, er zit wat in de pijpleiding"), levert het Visser ook twee wereldtitels op. Die had ze nog niet op haar fraaie erelijst. "Ik zou zijn uitgelachen als ik niet gewonnen had, maar toch is het leuk."

STER reclame