Corona-maatregelen: thuisblijven bij milde klachten, evenementen massaal afgelast

In het hele land krijgen mensen met een neusverkoudheid, hoestklachten, keelpijn of koorts het advies om thuis te blijven; ze moeten sociale contacten zo veel mogelijk mijden tot ze weer zijn opgeknapt. Dat betekent dat de aangescherpte maatregelen die tot vandaag alleen golden voor Noord-Brabant worden uitgebreid naar het hele land, zo maakte zorgminister Bruins vanmiddag bekend in een persconferentie. Daaraan namen ook premier Rutte en Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM deel.

Overigens geldt voor personeel in de zorg en andere "vitale processen" een hogere drempel: voor hen geldt dat ze alleen met de genoemde klachten én koorts thuis moeten blijven.

Verder adviseert het crisisteam om alle evenementen met meer dan 100 mensen in heel Nederland af te gelasten. Ook musea, theaters en sportclubs krijgen het advies om de deuren de komende weken te sluiten. Restaurants met meer dan 100 zitplaatsen moeten passende maatregelen nemen om besmetting te voorkomen, De nieuwe maatregelen gelden in elk geval tot 1 april.

Minister Bruins somt de afspraken op:

Minister kondigt nieuwe maatregelen aan: evenementen geschrapt en werk thuis

Scholen blijven open

Premier Rutte ziet nog geen reden om scholen te sluiten. Onder jongeren zijn er tot nu toe weinig besmettingen en scholieren zijn minder vatbaar. "Bovendien zou de maatschappelijk ontwrichting bij het sluiten van scholen wel zeer groot zijn", zei de premier. Hij wees erop dat als de scholieren thuis moeten blijven, ook hun ouders thuis moeten blijven. "En die werken ook in de zorg waar we ze hard nodig hebben."

Rutte erkende dat de maatregelen "zonder twijfel ingrijpend zijn." Hij deed een beroep op docenten om begrip te hebben voor het besluit om het onderwijs op scholen vooralsnog door te laten gaan. "Al begrijpen wij uw zorgen over de veiligheid." Voor de universiteiten en hbo-opleidingen adviseert het kabinet om hoorcolleges zo veel mogelijk online aan te bieden.

Bezoek aan ouderen beperken

Bezoeken aan ouderen en personen met een verminderde weerstand moeten beperkt worden, stelt het kabinet. Voor deze groepen brengt het virus veel grotere risico's met zich mee. Ze krijgen ook het advies om het openbaar vervoer te mijden en grote gezelschappen uit de weg te gaan.

RIVM-directeur Van Dissel zei dat tot de maatregelen werd besloten, omdat er geen tijd meer is om bij elke nieuwe besmetting de bron te achterhalen. Daarnaast komen er steeds meer besmettingen bij in het hele land waarvan de bron niet direct duidelijk is.

Van Dissel: "Dus de verspreiding is mogelijk verder dan we op basis van eerdere gevallen kunnen aannemen en daarom hebben we met het crisisteam besloten dat de situatie mogelijk aan het kantelen is in Nederland."

GGD's en Brabantse ic's onder druk

Er wordt nu ook drastisch opgeschaald omdat de druk op de zorg in Noord-Brabant, met name op de ic-afdelingen, oploopt. Ook lukt het de GGD's niet meer om bij alle patiënten uit te zoeken waar ze het virus hebben opgelopen en met wie ze in contact zijn geweest. Van Dissel: "De fase van het onderdrukken van het virus is in Brabant voorbij. We hebben niet meer exact grip op wat zich afspeelt."

Premier Rutte riep iedereen in Nederland op zich vooral aan de adviezen te houden. "We moeten erbovenop zitten om dit virus in te dammen, daarvoor hebben iedereen nodig, 17 miljoen mensen. We moeten dat gevecht als land en met z'n allen zien te winnen, het effect is het grootst als iedereen zich aan de maatregelen houdt, aan wat we vandaag besloten hebben."

Kijk hier naar de oproep van de premier:

Rutte: we hebben iedereen nodig, 17 miljoen mensen

Het kabinet voerde eerder vandaag crisisoverleg op het ministerie van Justitie en Veiligheid. De persconferentie van Rutte, Bruins en Van Dissel volgde op dat crisisoverleg.

111 nieuwe besmettingen

Het RIVM meldde vandaag 111 nieuwe besmettingen met het coronavirus in Nederland. Daarmee komt het instituut op een totaal aantal patiënten op 614. Het aantal doden is gelijk gebleven en blijft dus staan op vijf.

Vanavond debatteert de Tweede Kamer met Rutte en de ministers Bruins (Medische Zorg) en Grapperhaus (Justitie) over de aanpak van het coronavirus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl