Roger Schmidt
NOS Voetbal

Boeiend huwelijk Schmidt en PSV: 'Als zijn plan werkt, is het geweldig'

  • Thierry Boon

    redacteur Sport

  • Thierry Boon

    redacteur Sport

Met de hashtag #ErIstHier kondigde PSV woensdagmorgen vol trots de nieuwe trainer aan voor komend seizoen. Een bewezen toptrainer is hij nog niet, maar interessant is de aanstelling van de Duitser Roger Schmidt sowieso.

Laat de naam van de trainer vallen en steevast komt iemand op de proppen met de wedstrijden die hij namens Red Bull Salzburg coachte tegen Ajax in de Europa League in 2014. Het elftal van Frank de Boer kreeg destijds alle hoeken van het veld te zien.

Niet alleen de uitslagen (in Amsterdam 0-3 en in Salzburg 3-1) maakten indruk, vooral de manier waarop was sensationeel. Ajax werd overbluft, overklast en kreeg geen moment rust. Dat zag ook John de Jong, destijds nog scout bij PSV.

Ruim zes jaar later stelt hij als technisch manager van de Brabanders de Duitser aan als trainer. "Ik wilde hem graag hebben, omdat ik ervan houd als er veel energie in een team zit en wanneer er vanuit dominantie wedstrijden worden gewonnen", licht De Jong toe.

John de Jong, technisch manager van PSV

De technische man is niet de enige binnen de Eindhovense club die overtuigd is van de kwaliteiten van Schmidt. Rvc-lid Hans van Breukelen sprak in 2017 in zijn hoedanigheid als technisch directeur van de KNVB al eens met de 52-jarige trainer over de functie van bondscoach van het Nederlands elftal.

Adviseur Guus Hiddink maakte Schmidt mee in China, waar Hiddink het olympisch elftal trainde en Schmidt coach was van Beijing Guoan. Alles bij elkaar is het dus niet vreemd dat PSV bij de Duitser uit is gekomen.

'Gewaagde keuze'

Na het ontslag van Schmidt in China, vorig jaar zomer, is de trainer een vrij man. Bij Beijing Guoan stond hij samen met een Nederlander onder contract: de jonge Haagse techniektrainer Jason Vermeer. "Het is een interessante en gewaagde keuze van PSV."

"Roger begon hier extreem goed, hij bleef de eerste tien wedstrijden ongeslagen", vertelt Vermeer, die nog altijd werkzaam is bij de Chinese club. "Hij zette met zijn ploeg vol druk en speelde in een hoog tempo. Het leverde hem veel sympathie op bij de club en de fans."

In China won Schmidt met zijn team de beker, maar hij moest later desondanks vertrekken. Hij kon daarbij rekenen op de steun van veel supporters. Bij zijn vertrek kwamen er namelijk meer dan duizend fans naar het vliegveld om hem uit te zwaaien.

Het is typerend voor de carrière van Schmidt. De fans smullen zo nu en dan van zijn manier van voetballen, maar in de praktijk blijkt zijn houdbaarheid bij een club maar van korte duur.

Bij Paderborn vertrok hij al na één seizoen om aan de slag te gaan bij Salzburg, dat hij na twee jaar inruilde voor Leverkusen, waar hij na tweeënhalf jaar werd ontslagen.

Schmidts prijzenkast is naast de Chinese beker gevuld met de Oostenrijkse dubbel, behaald met Salzburg in het seizoen 2013/2014. Een knappe prestatie, al is vanaf dat seizoen de club elk jaar kampioen van Oostenrijk geworden.

De verbluffende prestatie tegen Ajax in de Europa League werd overigens vervolgd door een kleurloze uitschakeling in de achtste finales tegen FC Basel.

Als zijn plan werkt, is het geweldig om te zien.

Peter Hyballa over zijn landgenoot Roger Schmidt

Schmidt is een trainer die staat voor energiek en aanvallend voetbal. Dat zorgt voor spektakel, maar is ook vol risico, vertelt Peter Hyballa. De Duitse trainer van NAC kent zijn landgenoot al een jaar of tien.

"Roger wil de tegenstander vroeg onder druk zetten en bij balverlies de bal zo snel mogelijk terugveroveren. Als zijn plan werkt, is het geweldig om te zien", aldus Hyballa.

"Hij vraagt daarin veel van zijn spelers, want hij traint en speelt met een hoge intensiteit. Hij weet wat hij wil en duldt daarin ook geen tegenspraak. Ook bij PSV zal hij volle bak inzetten op zijn manier van spelen."

NAC-trainer Peter Hyballa viert de bekerzege op AZ

Wat dat betreft kun je hem vergelijken met Nederlandse trainers zoals Peter Bosz (nu werkzaam bij Leverkusen) of Co Adriaanse (een van de voorgangers van Schmidt bij Salzburg). Trainers met lef en liefhebbers van aanvallend voetbal.

Schmidt heeft zich al vaker lovend uitgelaten over het Nederlandse voetbal. In het persbericht van zijn aanstelling vertelt hij dat het hem altijd al heeft kunnen bekoren. Ook valt daarin te lezen dat hij de laatste tijd al veel duels van PSV heeft bekeken.

"Daarin zag hij dat we nu anders spelen dan zijn ideale spelwijze", aldus technisch manager De Jong. "Maar hij begrijpt waar we vandaan komen en dat we vanuit een behoorlijke grote crisis niet ineens dominant voetbal gaan spelen."

Roger Schmidt in 2015 als trainer van Bayer Leverkusen

De komende maanden zullen De Jong en Schmidt intensief contact hebben om een ploeg samen te stellen die past bij de spelwijze van de Duitser. "Elke trainer wil natuurlijk een stem in het selectiebeleid, dus Roger ook."

En met het vertrek van Steven Bergwijn voor zo'n dertig miljoen euro naar Tottenham Hotspur is er ook wat mogelijk bij PSV.

Boeiend huwelijk

De Jong is er alles aan gelegen om niet nog een seizoen als dit door te maken en deze zomer voor een evenwichtige selectie te zorgen. Mocht Schmidt geen succes worden bij PSV, lijkt de positie van de technisch manager ook onhoudbaar.

Nog een paar maanden en dan beginnen PSV en Schmidt officieel aan de samenwerking in Eindhoven. Het zal hoe dan ook een boeiend huwelijk worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl