Boer Andrew Sturgeon en zijn Roemeense werknemer Bogdan NOS

De Britse minister van Financiën heeft bij de presentatie van de begroting laten weten dat de economische groei komend jaar niet meer dan 1,1 procent bedraagt. Vorig jaar werd nog 1,5 procent groei verwacht.

De lagere groei heeft alles te maken met de plotseling onzekere nabije toekomst als gevolg van het coronavirus en de gevolgen van brexit, maar ook met de verwachting van het Britse Centraal Planbureau dat de nieuwe immigratieplannen van de regering. Die zullen een negatief effect hebben op de groei, verwacht het bureau.

Geen laaggeschoolde migranten meer

Eind vorige maand ontvouwde minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel het nieuwe immigratiebeleid. Groot-Brittannië wil vanaf 1 januari een puntensysteem naar Australisch model invoeren bij het verstrekken van verblijfsvergunningen en werkvisa.

"In de toekomst is er in Groot-Brittannië nog altijd plek voor de slimste en de beste immigranten", zei Patel bij de presentatie. "Maar de ongecontroleerde toestroom van met name laaggeschoolde arbeidsmigranten zal eindigen. We zullen niet langer discrimineren tussen immigranten die uit de EU komen of zij die van buiten de EU komen."

En dat zal grote gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de horecasector en de landbouw. Er is bijna geen restaurant of café in Londen waar het personeel Brits is. Pret a Manger, een koffie- en broodjeszaakketen, zegt dat slechts 1 op de 50 sollicitanten oorspronkelijk uit Groot-Brittannië komt. Uit onderzoek blijkt dat een derde van alle horecagelegenheden heeft gezegd in de problemen te komen zonder toestroom van EU-immigranten.

Een Pret a Manger-filiaal in Londen: 1 op de 50 sollicitanten is van oorsprong Brits, zegt het bedrijf AFP

Volgens het nieuwe plan moet een immigrant uit de EU 70 punten halen om aan de visumeis te voldoen. Daarvoor heb je een concreet baanaanbod nodig, goede beheersing van de Engelse taal en een salaris van meer dan 25.600 pond per jaar, omgerekend een kleine 30.000 euro. Met name die salariseis en een baangarantie zullen voor veel laaggeschoolde immigranten een probleem worden. Op de bonnefooi naar Groot-Brittannië komen, zoals veel EU-immigranten in het verleden deden, is niet meer mogelijk, wil de regering maar duidelijk maken.

Dat geldt ook voor veel boerderijen die gebruik maken van seizoensarbeiders. Jaarlijks komen er zo'n 80.000 seizoenskrachten uit EU-landen naar Groot-Brittannië om in de landbouw aan de slag te gaan. In het voorstel van de minister worden er in de toekomst nog maar 10.000 werkvisa verstrekt voor een periode van zes maanden.

Correspondent Tim de Wit was bij deze aardbeienboer in Oost-Engeland. Zijn bedrijf leunt volledig op Roemeense seizoensarbeiders en ziet de donkere bui dus al hangen:

'Geen mensen betekent geen fruit dat geplukt wordt'

De minister wil eventuele tekorten die ontstaan op de arbeidsmarkt opvullen met zogeheten economisch inactieven: de mensen die op papier wel tot de beroepsbevolking behoren, maar op dit moment niet werken.

Volgens minister Patel zijn er in totaal 8 miljoen Britten economisch inactief. Al vallen onder deze groep bijvoorbeeld ook alle studenten, langdurig zieken of vroeggepensioneerden. Experts waarschuwen daarom dat het getal van 8 miljoen in de praktijk vele malen lager ligt. De werkloosheid in Groot-Brittannië is nu met 3,8 procent historisch laag.

STER reclame