De rechtszaal kort voor de zitting
NOS Nieuws

Kapitein die dodelijk bootongeluk op Donau veroorzaakte voor de rechter

In Hongarije is het proces begonnen tegen de kapitein van een riviercruiseschip dat op 29 mei vorig jaar op de Donau in Boedapest een ongeluk veroorzaakte. De Viking Sigyn voer over een kleinere rondvaartboot heen. Die kapseisde en zonk binnen een halve minuut. Daarbij kwamen zeker 25 passagiers uit Zuid-Korea en twee Hongaarse bemanningsleden om het leven.

De Oekraïense kapitein, Yuriy Chaplinsky, zou door nalatigheid het verkeer op het water in gevaar hebben gebracht. De aanklagers beschuldigen hem ervan dat hij zich "ten minste gedurende vijf minuten" niet bezig heeft gehouden met zijn taak: het besturen van het schip. De kapitein zou "het duidelijk zichtbare scheepje de Hableany (Zeemeermin) niet hebben opgemerkt op de radar," zelfs toen het dichtbij was.

Kapitein ontkent

Ook wordt de kapitein ervan beschuldigd dat hij verzuimd heeft om bijstand te verlenen aan drenkelingen. De kapitein ontkent schuld aan het ongeluk. De aanklagers verzochten de rechtbank op de eerste procesdag een gevangenisstraf van negen jaar op te leggen en een verbod om gedurende negen jaar een schip te besturen, op voorwaarde dat hij schuld zou erkennen. Dat verwierp Chaplinsky. "Op dit moment ben ik niet bereid een verklaring af te leggen", zei hij. Zijn verdediging heeft een lange lijst getuigen aangevoerd, onder wie mensen die zouden tegenspreken dat de kapitein te laat opdracht gaf om de drenkelingen van de Hableany te redden.

De kapitein van de Vking Sigyn (r) verlaat de rechtszaal

Zeven van de 35 opvarenden werden gered. In juni is de gezonken rondvaartboot gelicht, aan boord waren nog de lichamen van een aantal slachtoffers. Andere lichamen werden weken na de aanvaring meer dan 100 kilometer verderop in het water gevonden. Een vrouwelijke toerist uit Zuid-Korea wordt nog steeds vermist.

Chaplinksy was sinds 1998 kapitein op schepen op de Donau en sinds 2000 in dienst bij de Viking-rederij, die in Zwitserland zetelt.

Corona

Kort na het begin van de zitting gaf de rechter journalisten en publiek in verband met het coronavirus opdracht de rechtszaal te verlaten. Zij konden het een en ander volgen vanuit een andere ruimte. De volgende zitting van het proces is op 30 april.

Ook naar de kapitein van een zusterschip van de Sigyn, de Viking Idun, wordt een onderzoek ingesteld. Dit schip kwam kort na de aanvaring op de plaats van het ongeluk. De kapitein zou niet zijn gestopt en ook hij wordt ervan verdacht dat hij heeft nagelaten assistentie te verlenen aan drenkelingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl