ANP
In samenwerking met
L1mburg
NOS Nieuws

Openingsfeest Limburgs carnaval na twintig jaar niet meer in Maastricht

Twintig jaar lang was het vaste prik op 11 november: de opening van het Limburgse carnavalsseizoen in Maastricht. Maar daar komt verandering in. De '11devande11de' vertrekt uit de provinciehoofdstad omdat het evenement niet op het Vrijthof kan worden gehouden.

Voorheen was het feest altijd op dat plein, maar vorig jaar verplaatste de 11devande11de naar evenementen- en congreshal MECC. Het Vrijthof kon de grote bezoekersaantallen niet aan. De jaren ervoor konden talloze laatkomers er niet meer bij omdat het plein al vroeg vol was.

Het gratis evenement vormt de officiële start van het carnavalsseizoen in Limburg. De Sjeng Kraft Kompenei is de organisator. Bij de viering traden de afgelopen jaren tal van artiesten op.

Steun ontbreekt

Veel carnavalsvierders baalden dat het evenement verplaatst werd. Ze zeiden dat het bij de 11devande11de hoort dat het feest in de buitenlucht is. Uiteindelijk viel het aantal bezoekers in de congreshal ook tegen. Volgens de organisatie is er financieel verlies geleden. Daarom werd gehoopt dat dit jaar de 11devande11de toch weer op het Vrijthof gehouden zou kunnen worden.

ANP
In 2018 werd nog op het Vrijthof de start van het carnavalsseizoen gevierd

Maar dat gaat niet lukken. Op het plein mogen jaarlijks op maar zestig dagen evenementen worden gehouden. Wie iets wilde organiseren, kon zich tot september aanmelden. De Sjeng Kraft Kompenei was te laat.

Er is wel een motie ingediend om een uitzondering te maken voor het openingsfeest. Hoewel er nog over het plan gestemd moet worden, is nu al duidelijk dat te weinig partijen de motie steunen. "En dus gaat de 11devande11de definitief uit Maastricht vertrekken", zegt Marcel van Eeghem van de Sjeng Kraft Kompenei tegen 1Limburg.

De opening van het carnavalsseizoen in 2018

Er zijn ook voorstellen gedaan voor andere locaties in Maastricht om de 11devande11de te houden, maar die ideeën zijn door de organisatie afgewezen. "We willen wel een centrale plek in de stad", zegt Van Eeghem. "Het is jammer dat het feest niet meer in Maastricht is, maar een nieuwe locatie biedt nieuwe mogelijkheden."

Er worden gesprekken gevoerd over waar het openingsfeest nu moet worden gehouden. "Die gesprekken zijn positief", zegt Van Eeghem. "Er is een aantal steden dat ons heel graag welkom heet." Sittard-Geleen, Roermond, Venlo, Landgraaf, Weert en Heerlen zijn in de running als gastheer.

Het is volgens de Sjeng Kraft Kompenei de bedoeling dat er een overeenkomst voor meerdere jaren wordt gesloten. "We hopen binnen enkele weken de definitieve stad bekend te kunnen maken waar de 11devande11de zich de komende jaren gaat presenteren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl