EOD laat bom uit WO II gecontroleerd ontploffen

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is begonnen met het onschadelijk maken van de explosieve lading van de V1 die zondag bij Wilp werd geborgen. Er worden drie dagen voor uitgetrokken.

De 935 kilo springstof is in stukken uit het onbemande straalvliegtuig gehaald. Per dag worden vijf pakketten springstof tot ontploffing gebracht in een speciaal aangelegde zandbunker op een militair oefenterrein in de gemeente Lochem.

Het gebied is dan afgesloten voor alle verkeer. De gemeente heeft mensen die in de buurt wonen, gewaarschuwd dat ze knallen kunnen horen.

Een V1 EOD

De V1 (Vergeltungswaffe 1) was een met explosieven geladen, onbemand straalvliegtuig dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse luchtmacht tegen de vijand werd ingezet. Veel V1's stortten neer voordat ze hun doel bereikten.

De V1 bij Wilp werd vorig jaar bij graafwerk langs de A1 ontdekt. Hij stond nog op scherp. In verband met de ontmanteling werd het verkeer op de A1 zondag stilgelegd. 950 inwoners van Wilp moesten hun huis uit.

STER reclame