Wiegman: 'We kunnen hier heel veel van leren'

Twee doelpuntloze wedstrijden, drie gelijke spelen en een tweede plaats. Het Tournoi de France is voorbij, maar de vraag is: wat heeft het vriendschappelijke toernooi de Oranje-voetbalsters opgeleverd?

"We hebben heel veel speelsters gezien," zegt bondscoach Sarina Wiegman. "Dit waren allemaal topwedstrijden, dus we kunnen hier heel veel uithalen en ervan leren."

Het toernooi werd gehouden ter ere van vijftig jaar vrouwenvoetbal in Frankrijk. De drie tegenstanders van Nederland - Brazilië, Canada en gastland Frankrijk - staan allemaal in de toptien van de wereld. Daarmee was het de perfecte voorbereiding richting de Olympische Spelen in Tokio.

Blessures

Het was dan ook de bedoeling om zo veel mogelijk speelsters te laten aantreden tijdens het toernooi, maar in de laatste wedstrijd tegen Frankrijk (3-3) was dat lastig. Wiegman: "Dat komt ook door de omstandigheden. We raakten tijdens het toernooi een aantal speelsters kwijt, dus konden we ook minder combinaties proberen."

Tegen Canada raakte Daniëlle van de Donk geblesseerd aan haar enkel. Daarvoor zag Wiegman al Victoria Pelova (knie) en Vivianne Miedema (bovenbeen) geblesseerd afhaken. De Brabantse Aniek Nouwen werd wegens een aangescherpt advies van het RIVM wat betreft het coronavirus uit voorzorg naar huis gestuurd.

Lynn Wilms juicht na haar treffer tegen Frankrijk AFP

In de wedstrijd tegen Frankrijk viel ook Stefanie van der Gragt geblesseerd uit. "We moeten voorzichtig met haar zijn," zegt Wiegman. "Het is volgens mij niet ernstig, maar er komen nog belangrijke wedstrijden aan voor haar bij Barcelona. Het zou onverstandig zijn om haar dan weer terug het veld in te sturen."

Rechtsback

In de wedstrijd tegen Frankrijk was er toch één opvallende naam in de basisopstelling: Lynn Wilms. "We wilden eens zien wat zij kon op de rechtsbackpositie." Die plek is de grootste uitdaging voor Wiegman nu vaste waarde Desiree van Lunteren is gestopt als international en haar opvolgster Liza van der Most een zware knieblessure heeft opgelopen.

Wilms maakte een goede indruk op Wiegman. Ze was zelfs verantwoordelijk voor de 1-0. "Dus dat is wel voor herhaling vatbaar."

STER reclame