NF tijdens een optreden in Chicago
NOS Nieuws

Geloof als reddingsboei: volle zalen voor christelijke rappers

  • Susan Sjouwerman

    redacteur Online

  • Susan Sjouwerman

    redacteur Online

Vanavond staat hij in een uitverkochte Melkweg in Amsterdam: de Amerikaanse rapper Nathan Feuerstein, beter bekend als NF. Zijn videoclips worden tientallen miljoenen keren bekeken op YouTube en zijn laatste album deed het beter dan de platen van bekendere rappers. Niet gek voor een christelijke hiphopartiest.

Zijn sound en uiterlijk doen denken aan een jonge Eminem. Niet toevallig noemt de 28-jarige Feuerstein die rapper zijn inspiratiebron en grote held. Ook de thema's waarover NF rapt zullen fans van Eminem bekend voorkomen. Het gaat veel over verslavingen en depressies. De donkere kant van het leven, dus.

When I Grow Up is een van de nummers op het nieuwste album van NF:

Er is echter een belangrijk verschil: Feuerstein verwijst in zijn nummers - op een onopvallende manier - naar het geloof als reddingsboei. "Ik luisterde al een tijdje naar zijn muziek voordat ik hoorde dat hij een christelijke boodschap heeft", vertelt 3FM-dj Angelique Houtveen. "Het ligt er bij hem niet dik bovenop."

'Mogen meer onszelf zijn'

NF en concullega Lecrae zijn boegbeelden van een nieuwe generatie christelijke rappers in de VS. Het genre is daar sinds begin jaren 90 populair, met name onder de grote evangelische gemeenschap in het land. De laatste jaren lijkt de muziek van de gelovige rappers ook een breder publiek te bekoren.

"Dat past in een trend: we mogen met z'n allen meer onszelf zijn", zegt Houtveen. "Vroeger was er conscious rap met een sterke boodschap óf gewelddadige rap. Nu is er plaats voor meer stromingen binnen de hiphop, en die worden ook gewaardeerd."

Ook in Nederland staan christelijke rappers op. Shock Elias uit Amsterdam-Zuidoost staat in uitverkochte zalen en zijn populairste nummers zijn op Spotify meer dan een miljoen keer beluisterd. Stadgenoot Jay-Way treedt op door heel Nederland, stond op muziekfestival Eurosonic Noorderslag en werkt met de producers van popzangeres Ariana Grande.

Toch heeft christelijke hiphop het in de polderklei een stuk lastiger dan in de VS, ziet oud-rapper Matheus Sales de Moura. Tegenwoordig is hij jongerenwerker in Eindhoven en eigenaar van urban-christelijk muzieklabel Zeven Zegels Music. "De scheidslijn tussen gewone hiphop en christelijke hiphop is hier veel scherper. De christelijke wereld loopt in Nederland ook achter. Ik heb veel gesprekken moeten voeren met kerkleiders en -organisaties om christelijke rap te mogen introduceren."

In Youngboy rapt Shock Elias over het straatleven, dat volgens hem nooit goed eindigt:

Maar de acceptatie van het genre groeit, zeker onder jonge christenen in ons land. "Op de EO-Jongerendag is al veel christelijke rap te horen", zegt Houtveen. "Ik denk dat ook daarbuiten wel interesse is. Teksten als 'God is de grootste' zijn misschien wat moeilijk te verkopen hier, maar subtiele christelijke rap zou het best goed kunnen doen."

"NF is daar heel goed in", beaamt Sales de Moura. "Hij maakt daardoor de connectie met een niet-gelovig publiek. Hij heeft het over zijn levensverhaal, zijn struggles, hij gaat de rauwe randjes niet uit de weg. En daar heeft iedereen wel eens mee te maken."

Daarin zit volgens de muzikaal ondernemer ook het succes van bijvoorbeeld Shock Elias. "Zo'n rapper zit niet met een ketting aan de kerk vast, maar gebruikt de kerk als uitvalsbasis. Het lukt hem om buiten het christelijke circuit te presteren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl