Europarlementariër Samira Rafaela van D66
NOS Nieuws

Europarlementariërs eisen vervanging tijdens zwangerschapsverlof

  • Hannah van der Wurff

    Redacteur Bureau Brussel

  • Hannah van der Wurff

    Redacteur Bureau Brussel

In de Tweede Kamer mag het al langer, maar in het Europees Parlement nog niet: een vervanger sturen bij zwangerschapsverlof. Een groep Europarlementariërs, onder aanvoering van D66-Europarlementariër Samira Rafaela wil dat dit verandert. Vandaag gaat er een voorstel naar de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel.

Nu is het zo dat vrouwen tijdens hun zwangerschap niet vervangen worden en dus ook niet stemmen. In de Tweede Kamer is dit anders georganiseerd: daar wordt een zwanger parlementslid tijdelijk vervangen door de eerstvolgende op de kandidatenlijst.

Initiatiefnemer Rafaela noemt de huidige situatie "afschrikwekkend". "Vrouwen met een kinderwens zullen twee keer nadenken over of ze zich verkiesbaar stellen. Dat is voor mij al een keer te veel."

In de notulen stond 'afwezig'

CDA Europarlementariër Esther de Lange liep negen jaar geleden tegen dit probleem aan, toen ze zwanger was. In de notulen stond 'afwezig'. Daar was ze het niet mee eens, omdat in het register bij afwezigheid door ziekte wel een vermelding staat en bij zwangerschap niet. "Het krijgen van een kind is toch iets anders dan simpelweg geen zin hebben om aanwezig te zijn", zegt De Lange. Met haar baby op de heup, stapte ze op de toenmalige voorzitter van het Europarlement af om dit recht te zetten.

Je baby meenemen naar het Europees Parlement, dat mocht al wel. De Italiaanse Europarlementariër Licia Ronzulli deed dat in 2010:

Italiaanse Europarlementariër neemt baby mee

In het verleden zijn al verschillende pogingen gedaan om een zwangerschapsregeling te introduceren. "Maar allemaal tevergeefs," zo schrijven de politici in hun brief. Het grootste probleem is dat het Europees Parlement geen initiatiefrecht heeft. De Europarlementariërs hebben de regeringsleiders nodig om de verkiezingsregels voor het parlement te wijzigen.

Dit vraagt volgens de politici om een creatieve aanpak. Zo kaarten PvdA-Europarlementariërs Lara Wolters en Vera Tax het onderwerp aan bij de behandeling van de begroting. Een ongebruikelijke koppeling, maar zij stellen: zonder goede regeling, geen goedkeuring.

Het is nu 2020, we moeten echt doorpakken.

Esther de Lange, Europarlementariër

De nieuwe regeling moet bovendien niet alleen in het Europees Parlement, maar in alle nationale parlementen gelden. "Geen enkele burger zou zonder politieke vertegenwoordiging moeten zitten, alleen omdat zijn volksvertegenwoordiger aan het bevallen is van de volgende generatie Europeanen", schrijven ze. De Lange wil dat er eindelijk een regeling komt: "Het is nu 2020, maar er is grotendeels nog niets veranderd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl