Het hoofdkantoor van Twitter in de VS EPA

Een bewerkte video van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden is door Twitter bestempeld als "gemanipuleerde media". In het filmpje wordt de indruk gewekt dat Biden zegt dat alleen president Trump kan worden gekozen.

Het is voor het eerst dat het sociale netwerk gebruikmaakt van de mogelijkheid om media als zodanig te bestempelen. Het beleid dat dit mogelijk maakt, werd donderdag van kracht. De video was online geplaatst door Dan Scavino, directeur sociale media van het Witte Huis, en daarna geretweet door Trump.

In de video is te horen dat Biden het volgende zegt: "We kunnen deze verkiezingen niet winnen. Excuseer mij, we kunnen alleen Donald Trump opnieuw kiezen." Het filmpje stopt als Biden begint aan het tweede deel van zijn zin, waarin hij benadrukt dat de campagne bij de Democraten positief moet blijven om te voorkomen dat Trump wordt herkozen.

Miljoenen keren bekeken

Voor de video is een toespraak gebruikt die Biden afgelopen weekeinde hield in Kansas City, schrijft The New York Times.

De beelden van Scavino waren maandagochtend al bijna 6 miljoen keer bekeken op Twitter. Scavino bestrijdt dat de video gemanipuleerd is.

Dit is de video die door Twitter is bestempeld als 'gemanipuleerde media':

In onderstaande video is de volledige toespraak van Biden te zien. Na zo'n tien minuten en tien seconden spreekt hij de bewuste zin uit:

Het label van Twitter bij de video van Scavino is op dit moment alleen te zien als het twitterbericht in iemands tijdlijn voorbij komt, en bijvoorbeeld niet wanneer er op wordt gezocht. Het bedrijf zegt tegen persbureau Reuters dat het werkt aan een oplossing.

Scavino plaatste de video ook op Facebook. Daar kreeg die in eerste instantie geen label. De campagnemanager van Biden had hier direct kritiek op en sprak zelfs van een "nationale crisis". Inmiddels staat er wel een melding bij: "Gedeeltelijk onjuiste informatie." De video is op Facebook inmiddels een miljoen keer bekeken.

Op de vraag waarom Twitter ervoor koos deze video te bestempelen als "gemanipuleerd", zegt een woordvoerder dat dit is gebeurd op basis van de nieuwe beleidsregels. Een woordvoerder van Facebook zegt dat nadat fact-checkers de video hadden beoordeeld er een melding bij kwam te staan.

STER reclame