Willem II-trainer Adrie Koster en Dick Advocaat (toen FC Utrecht) in oktober 2018 voor het duel Willem II-FC Utrecht ANP

De oudste twee trainers in de eredivisie staan vanmiddag tegenover elkaar bij het duel tussen Feyenoord en Willem II in De Kuip: Dick Advocaat is 72 jaar, Adrie Koster 65.

Het zijn de enige twee 60-plussers in de eredivisie, maar de ranglijst toont aan dat de oudjes het nog altijd uitstekend doen. Feyenoord is sinds de komst van Advocaat ongeslagen opgerukt naar de derde plek. Koster staat met Willem II op een keurige vijfde plaats.

In een tijd waarin het veel over laptoptrainers, data-analyses en technische hulpmiddelen gaat, blijken trainers van de oude stempel ook nog steeds succes te kunnen boeken. "Een jongere trainer heeft idealen voor ogen, een ervaren trainer gaat uit van de kwaliteiten van een spelersgroep", zegt Huub Stevens, zelf één brok ervaring als trainer van onder meer Roda JC, Schalke 04 en PSV.

De kracht van ervaring

De 66-jarige Stevens is niet verbaasd over het succes van zijn generatiegenoten. Hij ziet de kracht van de ervaring: "Als jonge trainer sta je onbevangen voor een groep en wil je vaak meer dan de spelers eigenlijk in zich hebben. Een oudere trainer gaat daar heel anders mee om."

"Iemand als Dick kan met zijn ervaring goed inschatten wat de kwaliteiten van zijn spelers zijn", aldus Stevens. "Hij laat ze naar hun waarde spelen, hij ziet wat ze kunnen en wat ze niet kunnen. Dick maakt ze daar ook bewust van. En soms is er een confrontatie voor nodig om dat duidelijk te maken."

De resultaten van Advocaat spreken boekdelen: sinds hij eind oktober het stokje van Jaap Stam overnam bij Feyenoord, noteerden de Rotterdammers in de eredivisie tien zeges en drie gelijkspelen. Verloren werd er niet meer.

Complimenten voor Koster

Willem II draait onder Koster al het hele seizoen bovenin mee en won eerder dit seizoen al van Ajax en PSV. "Ik moet echt een groot compliment geven aan Adrie", zegt Stevens, die Koster goed kent: van 1979 tot 1983 voetbalden ze samen bij PSV, in 2014 was Koster zijn assistent-trainer bij VfB Stuttgart.

Adrie Koster en Huub Stevens in 2015 langs de lijn bij VfB Stuttgart Pro Shots

"Adrie heeft met Willem II niet de individuele kwaliteiten waarover Dick bij Feyenoord beschikt", vertelt Stevens. "Maar hij zet de spelers zodanig neer dat ze vertrouwen hebben. Met zijn ervaring zorgt hij voor een goede organisatie, waardoor ze goede resultaten boeken."

Stevens ziet overeenkomsten tussen de twee oudjes van de eredivisie, die beiden begin jaren tachtig hun eerste schreden in het trainersvak zetten: "Advocaat en Koster laten hun teams uitgaan van de eigen kwaliteiten en hun spelers vanuit hun mogelijkheden spelen."

Maar Stevens ziet ook duidelijke verschillen: "Adrie was als voetballer een snelle linksbuiten, Dick was een hardwerkende middenvelder. Die aard hebben ze meegenomen naar het trainersvak. Adrie speelt iets aanvallender, Dick iets defensiever."

Golfbeweging in het trainersvak

Wat Stevens betreft is de meerwaarde van een ervaren trainer duidelijk. Maar het is volgens hem niet zo dat trainers van de oude stempel niets moeten hebben van moderne snufjes. "Ik ben zelf een oudere trainer maar heb ook met een laptop gewerkt hoor. Het is heel makkelijk om bepaalde zaken mee duidelijk te maken."

Met Advocaat aan het roer is Feyenoord onverslaanbaar. Swipe de foto's:

"Het verhaal van jongere versus oudere trainers, dat is ook een golfbeweging in het trainersvak. De ene keer is er een tendens om jonge trainers te nemen, de andere keer weer oudere", meent Stevens.

De oud-trainer, die in 1997 de UEFA Cup won met Schalke 04, constateert wel dat voetbalclubs in problemen vaker een coach met ervaring in de arm nemen.

"Een ervaren trainer weet om te gaan met situaties zoals bij Feyenoord eerder dit seizoen. Beter dan jongere trainers. Een ervaren coach weet wanneer hij een speler een schop onder de kont moet geven, of juist een aai over de bol."

STER reclame