Robin Haase in actie in tijdens het Davis Cup-duel met Kazachstan EPA

Het Nederlands Davis Cup-team is er niet in geslaagd het finaletoernooi te bereiken. De ploeg van captain Paul Haarhuis verloor met 3-1 bij Kazachstan en moet nu in september een wedstrijd spelen om in de wereldgroep te blijven. Het duel was na de eerste dag nog in balans: 1-1.

Zaterdag verloor Robin Haase in Noersoeltan eerst het dubbelspel met Jean-Julien Rojer van Andrej Goloebev en Aleksandr Nedovjesov. Daarna boog hij in het enkelspel voor Aleksandr Boeblik.

Eenzijdig dubbelspel

Bondscoach Paul Haarhuis had hoge verwachtingen van het dubbelspel, maar in een eenzijdig duel waren Goloebev en Nedovjesov duidelijk te sterk: 6-3, 6-3. Haase kreeg van Haarhuis dit keer weer eens de voorkeur boven dubbelspecialist Wesley Koolhof.

Het Kazachse duo opende met een break, overleefde direct daarna twee breekkansen en hield in het vervolg van de partij de voorsprong eenvoudig vast.

De Kazachen speelden in de tweede set ook veel feller en gaven op eigen service helemaal niets weg. Een break op 2-1 was beslissend.

Haase evenaart record Timmer

Haase speelde tegen Boeblik zijn 65ste Davis Cup-duel en evenaarde daarmee het record van Henk Timmer, die in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw actief was. Toch zal Haase met een slecht gevoel terugkijken op het duel. Hij verloor in twee sets: 6-7 (4), 1-6.

In de tiebreak van de eerste set knokte Haase zich knap van 1-4 terug tot 4-4, maar mede door twee gemiste volleys moest hij de set aan Boeblik laten.

Haase, die in 2019 in het finaletoernooi van de Davis Cup nog van Boeblik won, kwam in de tweede set duidelijk tekort. Hij bleef strijden, maar wist nog maar één game te winnen.

STER reclame