Kroonprins Mohammed bin Salman en prins Mohammed bin Nayef
NOS NieuwsAangepast

'Prominente leden van Saudische koninklijke familie opgepakt'

In Saudi-Arabië zijn twee of drie vooraanstaande leden van de koninklijke familie gearresteerd, melden Amerikaanse media. Volgens The Wall Street Journal zijn ze thuis aangehouden en worden ze beschuldigd van landverraad. Ze zouden plannen hebben gehad voor een machtswisseling.

Naast een broer van de koning, prins Ahmed bin Abdulaziz, is voormalig kroonprins Mohammed bin Nayef opgepakt. The New York Times meldt dat ook zijn jongere broer is gearresteerd: prins Nawaf bin Nayef.

Kritiek op de kroonprins

"Dit zijn echt heel prominente leden van de Saudische koninklijke familie", zegt Midden-Oosten-correspondent Daisy Mohr. Prins Mohammed bin Nayef was jarenlang minister van Binnenlandse Zaken en had uitstekende contacten met vooral de VS. Ook prins Ahmed is een voormalige minister.

"Deze prinsen waren nogal kritisch over de binnen- en buitenlandpolitiek van kroonprins Mohammed bin Salman", zegt Mohr. Ze zouden al onder huisarrest hebben gestaan en gisteren door gemaskerde mannen thuis zijn opgepakt. Hun paleizen zouden zijn doorzocht.

"Het is heel moeilijk om te achterhalen wat er echt is gebeurd", zegt Mohr. Mensen die er meer van weten hebben met de genoemde Amerikaanse media contact gezocht. "Ze willen anoniem blijven want iedereen in het koninkrijk weet dat kritiek leveren op de kroonprins gevaarlijk is."

'Ontevreden familieleden'

Het is niet voor het eerst dat prominente leden van het Saudische koninklijk huis worden vastgezet. In 2017 liet de kroonprins in het kader van een anti-corruptiecampagne tientallen prinsen, ministers en vooraanstaande zakenlieden opsluiten in het luxueuze hotel Ritz-Carlton. Destijds werd de campagne uitgelegd als een manier om een machtsstrijd uit te vechten.

Bronnen zeggen tegen persbureau Reuters dat invloedrijke telgen uit het Huis van Saud niet te spreken zijn over de vele macht die Mohammed bin Salman de afgelopen jaren naar zich toe heeft getrokken. Ook vanwege de rol die hij naar verluidt had bij de moord op journalist Khashoggi en vanwege een grote aanval op Saudische olieraffinaderijen, vorig jaar, zouden ze twijfelen aan zijn leiderschap.

Om te voorkomen dat de kroonprins ooit de troon bestijgt, zouden ontevreden familieleden de lijn van opvolging willen aanpassen. Koning Salman is 84 en heeft gezondheidsklachten. Bronnen zeggen tegen Reuters dat voor de opvolging naar de opgepakte prins Ahmed wordt gekeken. Hij is behalve een broer van de koning ook een van de laatste zonen van de stichter van Saudi-Arabië, koning Abdelaziz.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl