Een medewerker van Facebook achter zijn laptop in het hoofdkantoor
NOS Nieuws

Thuiswerken en geen conferenties: techsector neemt maatregelen tegen virus

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

Steeds meer grote Amerikaanse techbedrijven vragen hun medewerkers om de komende tijd thuis te werken, in verband met de verspreiding van het coronavirus. De staten Washington en Californië, waar de hoofdkantoren van veel techreuzen staan, hebben het meest te kampen met het virus, blijkt uit een overzicht van The New York Times.

Facebook heeft zijn medewerkers in San Francisco en plaatsen daaromheen, inclusief het hoofdkantoor in Menlo Park, "sterk aanbevolen" om vanaf nu thuis te werken. De teams die zich bezighouden met de veiligheid van het platform moeten wel op kantoor verschijnen.

De bussen die Facebook-medewerkers vanuit San Francisco naar het hoofdkantoor vervoeren, rijden ook niet meer:

Medewerkers van Google in het gebied rond San Francisco hebben de optie om vanuit huis te werken, zegt een woordvoerder. Hoeveel mensen dat ook doen, is onbekend.

Eerder moedigde Twitter zijn bijna 5000 medewerkers wereldwijd al aan om vanuit huis te werken en Dropbox vraagt hetzelfde van zijn medewerkers, net als taxidienst Lyft.

Doden in het noordwesten

Ook in Seattle heeft Facebook medewerkers gevraagd om thuis te werken, net als Amazon en Microsoft. Die bedrijven hebben hun hoofdkantoor in de staat Washington, waar tienduizenden mensen werken. Seattle ligt in de staat Washington, waar de uitbraak van het coronavirus het hevigst is. Gisteren waren daar volgens informatie van de autoriteiten zeventig mensen besmet, van wie er tien zijn overleden.

Het hoofdkantoor van Amazon in Seattle staat onder meer bekend om drie glazen bollen, die van binnen volhangen met planten

Google en Microsoft hebben, om thuiswerken makkelijker te maken, tijdelijk zakelijke communicatiemiddelen gratis gemaakt voor klanten. Google voert daarnaast alle sollicitatiegesprekken voorlopig via video.

SXSW op losse schroeven

Ondertussen lijkt het er steeds sterker op dat een groot evenement dat belangrijk is voor de tech-industrie niet door zal gaan. Over precies een week moet in de Texaanse stad Austin South By Southwest (SXSW) beginnen, een evenement met een conferentie en verschillende festivals over onder meer technologie en muziek. Vorig jaar trok dat ruim 400.000 bezoekers, maar de afgelopen dagen hebben diverse tech- en mediabedrijven afgezegd.

Desondanks is het evenement niet afgelast. Tot nu toe zien de autoriteiten ook geen reden om SXSW hiertoe te verplichten. "Wanneer de organisatie tot die keuze moet komen, spelen er twee zaken een grote rol: de gezondheidsrisico's en de commerciële belangen", zegt hoogleraar sport en recht Marjan Olfers, gespecialiseerd in evenementen. "Daarbij is belangrijk om te kijken wat hierover is opgenomen in de contracten tussen de organisatie en de partijen die meedoen. Ook is het de vraag of je hiertegen te verzekeren bent."

De Texas Monthly verwacht dat het eventueel schrappen van SXSW een strop is voor medewerkers en de horeca in de omgeving, maar toch waren er de afgelopen dagen ook veel zorgen over het virus. Een petitie om de organisatie op te roepen het evenement af te gelasten is al meer dan 50.000 keer ondertekend.

Vorige maand ging een andere beurs in Barcelona vanwege het coronavirus niet door. Na veel afzeggingen van standhouders besloot de organisatie van de telecombeurs Mobile World Congress (MWC) om het evenement te annuleren.

In februari werd de Mobile World Congress afgelast na een reeks afzeggingen

De economische schade als gevolg van de afgelastingen loopt waarschijnlijk in de honderden miljoenen euro's. Zo worden vliegtickets niet verkocht en krijgen hotels en restaurants minder gasten. Techsite Recode meldt dat alleen al het niet doorgaan van telecomcongres MWC en de ontwikkelaarsconferentie van Google samen een kostenpost betekent van omgerekend 450 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl