ANP/NOS
NOS Voetbal

De drie troeven van AZ: 'Grote zak geld voor Boadu, Stengs en Idrissi'

Het zijn mooie tijden voor AZ. De voetbalclub uit Alkmaar doet weer mee om de landstitel en kan ook op de transfermarkt flinke klappers gaan maken.

"AZ heeft gezien wat Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt hebben opgeleverd en zal de huid dus ook zo duur mogelijk willen verkopen", zegt zaakwaarnemer Guido Albers over de gewilde talenten die in Alkmaar rondlopen. Calvin Stengs en Myron Boadu worden vertegenwoordigd door zijn invloedrijke collega Mino Raiola.

"Technisch directeur Max Huiberts zal de boot nog wel even afhouden tot en met het EK", verwacht NOS-commentator Jeroen Elshoff. "Want mochten Stengs en Boadu meegaan en zich laten zien in Oranje, dan verhoogt dat de waarde enorm."

"De waarde zal ook toenemen als AZ kampioen wordt", voorspelt Albers. "Niet omdat AZ dan Champions League gaat spelen, maar vooral omdat het zou betekenen dat die spelers zich dan ook de komende tien wedstrijden hebben bewezen."

Vincent Janssen leverde de Alkmaarders in 2016 een bedrag van 22 miljoen euro op. Stengs, Boadu en Oussama Idrissi worden nu gezien als de belangrijkste gegadigden om dat record uit 2016 te verbreken.

"Het zou zeker richting de 32 miljoen euro van Steven Bergwijn kunnen gaan", denkt Elshoff. "Ik kan me voorstellen dat AZ spelers als Stengs en Boadu niet voor minder dan 25 miljoen laat vertrekken. Idrissi zal gezien zijn status en leeftijd wat minder opleveren."

NOS
De waardes van AZ-spelers, met de stijging dit seizoen

Stengs en Boadu worden in de wandelgangen ook aan Ajax gelinkt. De Amsterdammers investeren vele miljoenen in nieuw talent, waarbij ze de Nederlandse identiteit van de ploeg graag willen behouden.

Maar hun prijzen lopen hard op, berekende de website Transfermarkt.nl. De geschatte bedragen op dat platform geven doorgaans een reëel beeld van de marktwaarde. Huiberts weet zijn spelers de laatste jaren zelfs voor nog hogere sommen te slijten.

Essentieel

"Het helpt alleen niet dat Alireza Jahanbakhsh en Janssen totaal niet zijn geslaagd na hun stap van AZ naar een grotere club", plaatst Albers een kanttekening bij de ontwikkeling van de laatste jaren.

ANP
Myron Boadu en Calvin Stengs na het eerste doelpunt tegen Ajax

Interesse vanuit het buitenland is wel essentieel om de prijzen flink te kunnen opdrijven, weet Albers uit ervaring. Zelf behartigt hij de belangen van onder meer Donny van de Beek, Hans Hateboer en eerder Wesley Sneijder.

"De prijs loopt sneller op als een club uit een grote competitie zich meldt. Maar als dat alleen een Nederlandse club is, heeft AZ een minder goede onderhandelingspositie. De binnenlandse transfer waarmee het grootste bedrag is gemoeid, is nog altijd die van Miralem Sulejmani, voor ruim 16 miljoen van sc Heerenveen naar Ajax."

Concurrentiestrijd

Er speelt ook nog wat anders mee, weet Elshoff. "Transfers tussen AZ en Ajax liggen nog altijd gevoelig. Niet alleen op het gebied van jeugdopleiding woedt daar een concurrentiestrijd, maar ook oudere spelers zien ze liever niet naar Ajax gaan."

"Een transfer naar Ajax zou zeker kunnen, maar ik denk dat Marc Overmars dan een heel grote zak geld moet neerleggen. Ik vraag me wel af of Ajax voor meerdere van dit soort spelers heel veel geld wil uittrekken of dat ze voor één grote aankoop gaan. Als ze het überhaupt al kunnen opbrengen, want er zullen meer kapers op de kust zijn."

Pro Shots
Calvin Stengs en Myron Boadu

Het is nu bijna niet meer voor te stellen dat AZ tien jaar geleden werd meegesleurd in het faillissement van de DSB Bank en praktisch vanaf nul weer moest beginnen.

Elshoff: "AZ heeft er natuurlijk noodgedwongen voor gekozen om in te zetten op de eigen jeugd. Maar die keuze hebben ze wel rigoureus gemaakt. Ze zijn één van de voorlopers van hoe je een opleiding opbouwt in de moderne tijd."

Nieuwe koers

"Iedereen heeft wel door wat daar gebeurt en hoe bijzonder het is. Dat gaat langer terug dan algemeen directeur Robert Eenhoorn of Max Huiberts. De nieuwe koers was daarvoor al uitgestippeld. Belangrijk is wel dat de huidige leiding die durft vast te houden."

Na Ajax en PSV haalt van alle Nederlandse clubs AZ over de laatste vijf jaar de meeste inkomsten uit transfers. De tijden dat sterkhouders als Nemanja Gudelj, Nick Viergever en Steven Berghuis voor een paar miljoen een transfer werden gegund, zijn voorbij.

NOS
De transferrecords van AZ door de jaren heen

"AZ houdt wel ernstig rekening met een vertrek van in ieder geval één van de drie", aldus Elshoff. "Uiteindelijk gaat het bij spelers om toekomstperspectief en de harde centen. Als er echt bedragen op tafel komen, zal AZ het wel willen verzilveren, daar leeft de club ook van."

AZ is niet alleen een taaie concurrent voor Ajax in de titelrace, ook aan de onderhandelingstafel stellen de Alkmaarders zich inmiddels als een topclub op.

Factoren

"AZ zal de lijn van de laatste transfers doortrekken. Dat wordt het uitgangspunt", doelt Albers op de bedragen van rond de 20 miljoen. "De uiteindelijke prijs hangt echter van meerdere factoren af."

En vergeet ook andere spelers niet, zoals keeper Marco Bizot, aanvoerder Teun Koopmeiners en Owen Wijndal.

"Wijndal gaat ook echt wel geld opleveren", voorspelt Elshoff. "Want een moderne linksback pik je niet zomaar op in Nederland of Europa. Het is een nieuw succes van de jeugdopleiding, maar dit is echt het supergrote succes."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl