Wayne Rooney krijgt een gele kaart ProShots

Phillip Cocu heeft met Derby County niet kunnen stunten in de FA Cup. Vedette Wayne Rooney kon ondanks een paar fraaie acties zijn stempel niet drukken op het duel met zijn oude club Manchester United (0-3), in de strijd om een plek bij de laatste acht.

Rooney is met 253 goals topscorer aller tijden van Manchester United. Tegen die club won óf scoorde hij echter nog nooit.

Op zijn oude dag (34) kreeg de aanvaller toch de kans om met die traditie te breken. Met een vrije trap vanaf de rand van het strafschopgebied dwong hij Sergio Romero (ex-AZ) tot een knappe redding, in een openingsfase waarin de thuisclub de beste mogelijkheden kreeg.

Kelle Roos kansloos

Met een beetje geluk had de nummer vijf in de Premier League nog voor rust orde op zaken gesteld.

Na een klutsbal was het eerst Luke Shaw die de Nederlandse keeper Kelle Roos met een hard schot via de grond kansloos liet, ook winteraankoop Odion Ighalo kreeg de bal met wat mazzel mee voordat hij de marge van dichtbij verdubbelde.

Wayne Rooney baalt AFP

Voor Derby County was de partij in de achtste finales van de beker een mooie gelegenheid zich weer eens trots aan het grote publiek te laten zien, na de roemloze degradatie in 2008 uit de Premier League met het historisch lage aantal van elf punten.

Intussen werken manager Cocu en speler/assistent Rooney aan een jarenplan om de club weer naar het hoogste niveau te loodsen. Nadat Ighalo halverwege de tweede helft ook de 0-3 tegen de netten had geramd, kon de focus al volledig op de laatste tien competitieduels in het Championship.

Applaus voor Rooney

Derby moet acht punten ingelopen op de concurrentie om dit jaar de play-offs om promotie nog te halen, waarin het vorig seizoen de finale nog verloor van Aston Villa.

Intussen kreeg Rooney applaus van de meegereisde fans van Manchester United, waar hij als speler zowat alles won wat er te winnen viel. Maar een eretreffer werd hem niet gegund door Romero, want ook een tweede gevaarlijke vrije trap werd in de extra tijd stijlvol gepareerd door de Argentijnse keeper.

Kwartfinales FA Cup

Norwich City-Manchester United
Sheffield United-Arsenal
Leicester City-Chelsea
Newcastle United-Manchester City
Statistieken Derby County-Manchester United:

STER reclame