Een Flybe-toestel op London City Airport EPA

De Britse luchtvaartmaatschappij Flybe heeft uitstel van betaling aangevraagd en staakt alle activiteiten. De vliegtuigen blijven met ingang van vandaag aan de grond.

De maatschappij vraagt reizigers dringend om niet naar het vliegveld te komen. In een verklaring zegt Flybe helaas niet in staat te zijn vervangende vluchten aan te bieden. Klanten worden verwezen naar hun reisorganisatie.

Dagelijks vertrekken zo'n veertig vluchten van Flybe van en naar Schiphol, met bestemmingen als Birmingham, Manchester en Londen. Die zijn allemaal geannuleerd.

Reddingspoging mislukt

Het is Flybe de laatste weken niet gelukt om de nodige financiële hulp te krijgen. De maatschappij heeft zo'n 75 vliegtuigen en vloog op meer dan tachtig luchthavens in het Verenigd Koninkrijk en Europa. Het ging al langer niet goed, maar Flybe is verder in de problemen gekomen door de uitbraak van het coronavirus. Daardoor werden veel minder vliegtickets verkocht.

Onlangs leek het erop dat het bedrijf met 2000 medewerkers nog gered kon worden, omdat de Britse overheid te hulp wilde schieten. Maar British Airways-moeder IAG en prijsvechter Ryanair protesteerden daartegen; de concurrenten zagen de hulpplannen als illegale staatssteun.

De financiële problemen bij Flybe staan niet op zichzelf. Eerder gingen al branchegenoten ten onder als Monarch Airlines, Air Berlin, Wow Air en Aigle Azur en een reeks kleinere spelers. Ook touroperator Thomas Cook, die eigen vliegtuigen had, ging onlangs failliet.

STER reclame