NOS Nieuws

Wekdienst 5/3: strafeis tegen Gökmen T. en Erdogan naar Poetin in Moskou

Goedemorgen! In de rechtbank in Utrecht wordt de strafeis tegen Gökmen T. verwacht, de verdachte van de tramaanslag vorig jaar maart. En vanavond spelen Feyenoord en NAC Breda tegen elkaar in de halve finale in de KNVB-beker.

In het noorden kan nog even de zon doorbreken. Elders is het bewolkt en vanuit het zuidwesten gaat het op steeds meer plaatsen regenen. Het wordt zo'n 6 of 7 graden. De wind draait van zuidoost naar oost. De komende dagen valt er soms een bui, maar is er ook ruimte voor de zon.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Russische president Poetin ontvangt in Moskou zijn Turkse ambtsgenoot Erdogan om te praten over de situatie in het Syrische Idlib en tot een staakt-het-vuren te komen.
  • In de rechtbank in Utrecht komt het OM naar verwachting met haar strafeis in het proces tegen Gökmen T., de verdachte van de tramaanslag. Maandag is het proces begonnen.
  • In de Rotterdamse Kuip speelt Feyenoord vanavond tegen NAC Breda voor de halve finale in de KNVB-beker.

Wat heb je gemist?

  • Wereldwijd krijgen meer dan 290 miljoen kinderen vanwege het coronavirus niet het onderwijs dat ze zouden moeten krijgen, melden de Verenigde Naties. In elf landen heeft de overheid besloten om alle scholen voorlopig dicht te houden om de verspreiding tegen te gaan.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Hulporganisaties roepen Nederlandse gemeenten op om ten minste 500 kinderen op te vangen uit de overvolle kampen in Griekenland, zonder ouders en familie. Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children luiden de noodklok, nu zo'n 13.000 migranten zich bij de Turks-Griekse grens hebben verzameld.
  • Bij een uitslaande brand in een woning in Moerdijk is een dode gevallen. Vermoedelijk gaat het om de bewoonster, meldt de politie. Naast haar was er niemand in de woning aan de Havenkant.
  • Oud-secretaris-generaal van de VN Javier Pérez de Cuéllar is op 100-jarige leeftijd overleden. Hij was de vijfde persoon die de functie bekleedde en stond van 1981 tot 1991 aan het hoofd van de Verenigde Naties.

En dan nog even dit:

Turkije-correspondent Lucas Waagmeester heeft een bezoek gebracht aan het noorden van de Syrische provincie Idlib, waar vluchtelingen in steeds vollere kampen zitten. Twee jongens van de Syrische hulporganisatie Violet leidden hem rond.

Het gebied blijkt vol met mensen, zag Waagmeester tijdens de rit richting een van de vele opvangkampen. De wegen zijn kapot, overal is verkeer, op de stoepen zijn markten ingericht, werkplaatsen in de open lucht. Er is stank en herrie, en op ieder stukje open grond zijn tenten neergezet waarin nu mensen wonen.

De correspondent bracht ook een bezoek aan een ziekenhuis, waar dokter Mohammed Abrash vertelde over zijn werk. "Sinds het offensief van het regime begon hebben ze 67 ziekenhuizen vernietigd." Onder artsen die aan het werk zijn bestaat altijd de angst dat er een bombardement komt, zei hij.

Bekijk hier de reportage uit Idlib:

'De vliegtuigen vallen huizen aan, die storten in bovenop families'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl