Javier Pérez de Cuéllar (1995)
NOS Nieuws

Oud-VN-baas Pérez de Cuéllar (100) overleden

  • Petra Steenhoff

    redacteur Online

  • Petra Steenhoff

    redacteur Online

Oud-secretaris-generaal van de VN Javier Pérez de Cuéllar is op 100-jarige leeftijd overleden. Hij was de vijfde persoon die de functie bekleedde en stond van 1981 tot 1991 aan het hoofd van de Verenigde Naties.

De Peruaanse president Martín Vizcarra prees Pérez de Cuéllar op Twitter. "Hij was een voortreffelijke Peruaan, die zijn leven en werk wijdde aan het beter maken van ons land."

De Peruaan was al jong zijn loopbaan als diplomaat begonnen. Sinds 1940 werkte hij voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij werkte op de ambassade in onder meer Brazilië, Groot-Brittannië, de Sovjet-Unie en Zwitserland. Vanaf 1971 was hij voor Peru ambassadeur bij de VN.

Falklandoorlog

Pérez de Cuéllar leidde van 1975 tot 1977 een vredesmissie op Cyprus, hij was er speciale gezant van de VN. Griekenland probeerde in 1974 het eiland te verenigen met het vasteland, wat leidde tot een invasie van Turkse troepen. Onder leiding van de VN kwam het tot een staakt-het-vuren. Cyprus is tot op de dag van vandaag gescheiden door een bufferzone die door de VN wordt bewaakt.

In 1981 werd Pérez de Cuéllar verkozen tot secretaris-generaal van de Verenigde Naties, als opvolger van de Oostenrijker Kurt Waldheim. Tijdens zijn ambtsperiode bemiddelde hij onder meer tussen Groot-Brittannië en Argentinië in de nasleep van Falklandoorlog. In 1988 was hij direct betrokken bij de onderhandelingen die een einde maakten aan de acht jaar durende oorlog tussen Iran en Irak.

Met zijn opvolger Boutros Ghali (1995)

Presidentschap

In 1995 was hij in Peru kandidaat voor het presidentschap, maar verloor hij van Alberto Fujimori. Toen die in 2000 ten val kwam na een schandaal, leidde hij als premier een overgangsregering.

De laatste functie die Pérez de Cuéllar had was ambassadeur van Peru in Frankrijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl