Springruiter Jeroen Dubbeldam met de Nederlandse vlag in Rio de Janeiro
NOS Sport

IOC: twee vlaggendragers per land en beide geslachten in ploegen in Tokio

Landen mogen voortaan twee vlaggendragers afvaardigen bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen, een man en een vrouw. Ook moeten de delegaties van alle deelnemende landen vertegenwoordigd zijn door beide geslachten, om de gelijkheid van de sporters te benadrukken.

"Met deze twee initiatieven geven we een krachtig signaal af naar de wereld", zei voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympische Comité (IOC).

Voorheen mocht elk land één vlaggendrager aanwijzen. Voor Nederland kwam springruiter Jeroen Dubbeldam het stadion in met de nationale driekleur tijdens de ceremonie in Rio de Janeiro, in 2018 viel Jan Smeekens die eer ten deel tijdens de Winterspelen in Pyeongchang.

Coronavirus

"We moedigen alle nationale ploegen aan om gebruik te maken van deze optie", vervolgde Bach, die zich ondanks alle paniek om het coronavirus vooralsnog geen zorgen maakt om de start van het evenement op vrijdag 24 juli in Tokio.

"Wij speculeren niet over toekomstige ontwikkelingen. We volgen de adviezen van gezondheidsorganisaties. Op basis van de informatie die we nu hebben, verwachten we dat de Spelen gewoon doorgang zullen vinden. De woorden 'afgelasting' en 'uitstel' zijn niet gevallen", aldus de voorzitter van het IOC.

Kijk hieronder naar de verklaring van Bach, hij zei dinsdag al dat een speciale taskforce de ontwikkelingen rond het coronavirus nauwlettend volgt:

IOC-voorzitter Bach: 'Alle vertrouwen in succesvol verloop Spelen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl