De bandleden van Dark Phantom (met Murad Jaymz rechts vooraan)
NOS Nieuws

Metalband Irak steunt demonstranten in Bagdad: 'Onze politici zijn stelende honden'

  • Lennard Swolfs

    redacteur Buitenland

  • Lennard Swolfs

    redacteur Buitenland

"Een natie vol honden die ons geld stelen", zo omschrijft de Iraakse metalband Dark Phantom het regime in hun muziek. De band uit de Noord-Iraakse stad Kirkuk heeft vandaag een nieuwe videoclip van hun nummer State of War uitgebracht om de demonstranten in de hoofdstad Bagdad een hart onder de riem te steken.

"Het nummer State of War is niet nieuw, maar door de huidige situatie wel weer erg actueel", vertelt de 31-jarige gitarist en band-oprichter Murad Jaymz aan de NOS. "Het nummer gaat over de corruptie van onze politici en dat is precies waar de demonstranten in Bagdad en de zuidelijke steden tegen vechten."

Bekijk hier de nieuwe videoclip van de band:

De situatie in Kirkuk is rustig vergeleken met de opstanden in Bagdad en het zuiden van het land. Wel is de economische situatie er slecht; de bevolking heeft er volgens de gitarist te maken met dezelfde corrupte en onbetrouwbare politici.

"Ze vermoorden mensen en ze zorgen ervoor dat religieuze groepen elkaar haten", zegt Jaymz. "Mij maakt het niet uit of je moslim, christen of jood bent. Onze muziek gaat over rechtvaardigheid en menselijkheid. We zijn allemaal mensen en allemaal Irakees. Daarom deze nieuwe video."

Oktoberrevolutie

De protesten in Irak zijn inmiddels omgedoopt tot de Oktoberrevolutie. Sinds het begin van die maand gaan boze burgers de straat op vanwege de grote werkloosheid, het gebrek aan sociale voorzieningen en de corruptie in het land. Ze willen af van het van het politieke systeem dat na de Amerikaanse invasie van 2003 werd ingevoerd. Ook keren de betogers zich tegen buitenlandse invloeden van onder meer Iran en de Verenigde Staten.

Om de opstanden in te dammen, werd begin vorige maand de 66-jarige Mohammed Tawfiq Allawi door de president naar voren geschoven als nieuwe premier. Dit weekend trok hij zich terug, omdat het hem niet lukte om een regering te vormen. Het afzien van het premierschap verdiept de politieke crisis van het land. Ondertussen gaan de demonstraties door en treden de ordetroepen steeds harder op. Zo zijn er al meer dan vijfhonderd doden gevallen en raakten zo'n dertigduizend mensen gewond.

Satanisten

Of de demonstranten ook echt op de steun van de metalband zitten te wachten, weet Jaymz niet. Hij legt uit dat metalmuziek niet geliefd is in Irak. "Veel mensen zien ons als anti-religieus en noemen ons satanisten. Ze schrikken van onze zwarte kleding en tatoeages, maar wij vermoorden tenminste geen mensen, zoals onze politici."

Sinds de oprichting in 2009 heeft de band het zwaar. Na het eerste optreden in 2011 in Kirkuk werd de band zelfs bedreigd door streng religieuze moslims. De gitarist vertelt dat het optreden het gesprek van de dag was tijdens het vrijdaggebed. "Via Facebook kregen we veel dreigende berichten binnen. Mensen zeiden dat Engelstalige muziek verboden is in onze cultuur en dat ze ons zouden aanvallen als we hiermee zouden doorgaan."

Een optreden van de band in Erbil in 2019

Uit voorzorg haalde Jaymz de Facebookpagina offline en besloot de komende acht maanden niet op te treden. "Stel je voor dat er tijdens een concert van ons iemand met een bom naar binnen loopt en er veel doden vallen. Dat wilden wij niet op ons geweten hebben." De band treedt nu vooral op in de Koerdische regio in Noord-Irak; daar is het volgens de gitarist stukken veiliger.

Metallica als inspiratiebron

De Amerikaanse band Metallica is de grote inspiratiebron voor Jaymz. De 31-jarige gitarist kreeg als tiener een cd van Metallica van een Amerikaanse soldaat. "Het was de eerste keer dat ik naar metalmuziek luisterde. De nummers gingen over oorlog en beschreven zo goed de situatie waarin wij zaten in Irak." Jaymz leerde samen met zijn neef gitaar spelen via video's op YouTube. Samen zochten ze meer bandleden en een paar jaar later was Dark Phantom geboren.

De band werkt momenteel aan nieuwe muziek. De droom van Jaymz is om de wereld over te reizen en muziek te maken. Maar Irak voorgoed verlaten, ziet hij niet zitten. "Ik hou van mijn land en ik hoop dat ik ooit in veiligheid hier kan optreden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl