Wit-Rusland jaagt op dader aanslag

time icon Aangepast

In Wit-Rusland maakt de politie jacht op een man die de dader zou zijn van de bomaanslag, maandag in een metrostation in de hoofdstad Minsk. De autoriteiten willen niet zeggen wat zijn achtergrond is. Ook over het motief is niets bekend.

Bij de aanslag vielen ten minste twaalf doden. 200 mensen raakten gewond, 22 zijn nog in kritieke toestand.

De president heeft de politie en veiligheidsdiensten opdracht gegeven om het land binnenste buiten te keren om de daders te vinden. Ook op treinstations en luchthavens zijn de veiligheidsmaatrgelen verscherpt en wordt met metaaldetectors gezocht naar mogelijke explosieven.

Bom onder bankje

De aanslag in metrostation was tijdens de avondspits, niet ver van het presidentiƫle paleis. Volgens de autoriteiten was er een zware bom verstopt onder een bankje. Die zou op afstand tot ontploffing zijn gebracht.

Eerder werd een aantal verdachten opgepakt van de bomaanslag. Hoeveel het er zijn en waar ze precies van worden verdacht is niet duidelijk. Er zijn compositietekeningen verspreid van twee verdachten.

De oppositie is bang dat de aanslag wordt gebruikt om tegenstanders van president Loekasjenko nog harder aan te pakken.

Laatste dictatuur

De voormalige Soviet-Republiek Wit-Rusland wordt wel de laatste dictatuur in Europa genoemd. Anders dan buurland Rusland heeft het land heeft geen traditie van politiek geweld of islamitisch terrorisme.

STER Reclame