Luis Figo trekt Nederland uit de koker bij de Nations League-loting ANP
EK voetbal

Het Nederlands elftal neemt het dit najaar in de Nations League op tegen Italië, Bosnië en Herzegovina en Polen. Dat wees de loting in Amsterdam dinsdagavond uit.

Oranje opent het toernooi met twee thuiswedstrijden. Op 4 september is Polen de tegenstander en drie dagen later wacht de eerste ontmoeting met Italië. Het laatste groepsduel (uit tegen Polen) wordt op 17 november gespeeld.

Nations League - wedstrijdschema Nederlands elftal

4 september 2020, 20.45 uur Nederland-Polen
7 september 2020, 20.45 uur Nederland-Italië
8 oktober 2020, 20.45 uur Bosnië en Herzegovina-Nederland
11 oktober 2020, 20.45 uur Italië-Nederland
14 november 2020, 20.45 uur Nederland-Bosnië en Herzegovina
17 november 2020, 20.45 uur Polen-Nederland

"Het is een redelijk gunstige loting", zei Oranje-bondscoach Ronald Koeman. "Als je ook naar andere poules kijkt, mogen we niet ontevreden zijn. Het is ook prettig om buiten Italië landen te treffen die ik als bondscoach nog niet heb gehad."

Niet vaak zege op Italië

Nederland trof viervoudig wereldkampioen Italië 21 keer eerder en won slechts drie keer. De laatste ontmoeting tussen beide landen was in juni 2018. Een vriendschappelijk duel eindigde destijds in een 1-1 gelijkspel.

Bekijk hieronder de volledige reactie van bondscoach Ronald Koeman op de loting:

Koeman over Nations League-loting: 'We mogen niet ontevreden zijn'

Het Italiaanse elftal staat onder leiding van bondscoach Roberto Mancini. Op het meest recente WK, in 2018 in Rusland, ontbrak Italië, maar voor het EK van komende zomer is het land wel geplaatst.

Polen is vooral het land van Robert Lewandowski, de topscorer van Bayern München. Nederland trof Polen vijftien keer eerder, voor het laatst vriendschappelijk in 2016 (2-1 overwinning). Tegen Bosnië en Herzegovina speelde Oranje nog nooit.

Bekijk in de slider hieronder de volledige uitslag van de loting voor de Nations League, met drie divisies (leagues) met zestien landen en een vierde divisie met zeven landen:

Bij winst in de poule speelt Oranje in de zomer van 2021 tegen de overige drie winnaars van de poules in divisie A om de eindzege in de Nations League.

Als Nederland bovendien bij de twee beste winnaars van de poules hoort, is het bij de kwalificatie voor het WK van 2022 in Qatar alvast verzekerd van een plekje in de play-offs.

Dat ticket komt van pas wanneer Oranje zich in 2021 via de reguliere kwalificatiereeks voor het WK niet direct zou weten te plaatsen.

STER reclame