1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Pro Shots
NOS Wielrennen

Van den Broek-Blaak wint 'kleine Parijs-Roubaix', Dekker junior steelt de show

Chantal van den Broek-Blaak heeft op imposante wijze de Waalse kasseienkoers Le Samyn op haar naam geschreven.

De wereldkampioene van 2017, die sinds haar huwelijk afgelopen winter als Van den Broek-Blaak door het leven gaat, kwam na een solo van meer dan vijftig kilometer juichend over de streep.

Op ruim twee minuten van de winnares won Christine Majerus, ploeggenote van Blaak, de sprint van een achtervolgend groepje van vijf. De Belgische Lotte Kopecky werd derde, voor Ellen van Dijk.

Jip van den Bos, de winnares van vorig jaar, moest dit keer genoegen nemen met de vijfde plaats.

Vijftien zware kasseistroken

De rensters hoefden slechts 94,9 kilometer van Quaregnon naar Dour af te leggen, maar kregen daarin wel vijftien stroken met slecht liggende kasseien op een glooiend parcours voor de kiezen.

Voor Van den Broek-Blaak kenden die keien geen geheimen. In 2015 en 2016 was ze ook al de beste.

"Je kunt wel zeggen dat deze wedstrijd me ligt, ja", vertelde ze na afloop. "We wilden het spel spelen met de ploeg en dus viel ik al vroeg aan. Maar de anderen kwamen niet terug en toen ben ik zelf maar doorgereden."

Afgelopen zaterdag werd de renster van Boels-Dolmans vierde in de door Annemiek van Vleuten gewonnen Omloop Het Nieuwsblad.

Hofstetter klopt Aimé De Gendt en Dekker

Bij de mannen ging de zege naar de Fransman Hugo Hofstetter. De sprinter van Israël Start-Up Nation versloeg Aimé De Gendt (Circus-Wanty) en de jonge Nederlander David Dekker (SEG) in de sprint van een kopgroep van twaalf.

De mannen kregen 200 kilometer voor de wielen van Quaregnon naar Dour en daarin was het door wind, regen, hellingen, kasseien en aanvalsdrift voortdurend stuivertjewisselen voorin.

Tweevoudig winnaar Niki Terpstra reed lek op een kasseistrook op 57 kilometer van de finish, reed op zijn velg tot het einde van de strook en moest na van fiets gewisseld te hebben in de achtervolging.

Tien kilometer later sloot hij weer aan bij de voorste groep, maar toen het peloton na een aanval van Davide Ballerini (Deceuninck-QuickStep) weer in stukken brak, was Terpstra opnieuw op achtervolgen aangewezen.

Dekker junior steelt de show

David Dekker, de jongste zoon van Erik Dekker en Nederlands kampioen bij de beloften, was wel bij de pinken en schoof brutaal mee toen Florian Sénéchal, de winnaar van 2019, Michael Gogl en Alex Kirsch in de aanval gingen.

ANP
David Dekker op het podium na het NK voor beloften in 2019

Die aanval kreeg niet de zegen van de achtervolgers, maar de 22-jarige Dekker bleef attent voorin. Op de Côte des Nonettes, een steile kasseienklim op acht kilometer van de finish, was Dekker de enige Nederlander in een kopgroep van twaalf renners.

Dekker begon de sprint als tweede, maar Hofstetter en De Gendt (net als vorig jaar tweede) kwamen er nog net overheen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl