Ploegleider Zeeman: 'Er geldt een startplicht voor deze wedstrijd'

Het doorgaan was onzeker, maar inmiddels is er groen licht. De Italiaanse voorjaarsklassiekers gaan ondanks de uitbraak van het coronavirus voorlopig door. Dat betekent dat wielerploegen van over de hele wereld de komende weken 'gewoon' afreizen naar Italië.

Merijn Zeeman is sportief directeur van Team Jumbo-Visma. Ondanks alle commotie zullen ook zijn renners komende zaterdag aan de start van de Strade Bianche staan. Zelfs nu er een aangescherpt reisadvies is voor Noord-Italië, ziet Jumbo-Visma geen reden om niet te gaan.

"Er is geen discussie. De wedstrijden zijn onderdeel van de World Tour, en daar hebben wij een startplicht. Als er een wedstrijd wordt georganiseerd, worden wij geacht aan de start te verschijnen. Wij volgen de organisaties en de overheid die beslist of evenementen doorgaan", laat hij aan de NOS weten.

Bekijk hieronder de een overzicht van de wielerkoersen in Italië de komende tijd:

Coronavirus of niet, in Italië gaat gekoerst worden

En dat terwijl er overal in de wereld ondertussen wel grote sportevenementen worden afgelast. De WK shorttrack in Zuid-Korea zijn al gecanceld, de Zwitserse voetbalcompetitie ligt de komende maand stil en sommige wedstrijden in de Serie A worden gespeeld zonder publiek. Dat is ook Zeeman opgevallen.

"Iedereen volgt het nieuws en ziet wat er om ons heen gebeurt. Wij zoeken houvast. En als instanties uitspreken dat de situatie veilig genoeg is, kunnen we niets anders dan daar op vertrouwen."

Luister hieronder naar een interview met Zeeman in het Radio 1 Journaal:

Zeeman: Wij hebben een startplicht en moeten dus gewoon rijden

En coronavirus of niet. Als de wedstrijden doorgaan, wil Jumbo-Visma ook goed voor de dag komen. "Wij hebben onze sporters maanden getraind voor deze periode. Dus dit is ook de periode dat we willen presteren. En als de wedstrijden doorgaan, dan spreekt ons sportershart."

Koers in Frankrijk

Ook de wielerkoers Parijs-Nice gaat gewoon door, ondanks het coronavirus dat ook in Frankrijk rondwaart. De Franse sportminister Roxana Maracineanu ziet geen redenen om de 'Koers naar de Zon' te schrappen.

De etappekoers, onderdeel van de UCI WorldTour, begint zondag en telt acht ritten. De finish is in Nice, niet ver van Noord-Italië waar honderden besmettingen zijn.

STER reclame