NOS Schaatsen

ISU-voorzitter Dijkema stellig: 'Allroundtoernooien blijven bestaan'

ISU-voorzitter Dijkema: 'Allroundkampioenschappen blijven gewoon'

Na de gecombineerde WK's van afgelopen weekeinde in Hamar moet de schaatsliefhebber even geduld betrachten tot het volgende toernooi waar mondiale meerkamptitels voor allrounders en sprinters te verdienen zijn.

Volgend jaar ontbreken deze WK's immers op de kalender en moeten de Nederlandse schaatstoppers het doen met EK's.

Plannen voor olympisch jaar 2022

Die beslissing was al eerder genomen door de ISU, de internationale schaatsunie. Maar hoe zit het met het jaar daarop, het olympische jaar 2022? "Het ziet ernaar uit dat er dan weer een gecombineerd WK zal zijn", zegt ISU-voorzitter Jan Dijkema. "Want er zijn dan geen afstandskampioenschappen. Maar het ISU-congres moet zich daar in juni nog over uitspreken."

De 75-jarige Drent, die in datzelfde olympische jaar afscheid zal nemen als preses, voegt er meteen aan toe dat de allroundtoernooien hoe dan ook zullen blijven bestaan.

"Laat daar geen misverstand over bestaan. Maar we hebben ook te maken met de volle kalender en de vele kampioenschappen die het langebaanschaatsen heeft."

Jan Dijkema geflankeerd door Patrick Roest en Martina Sablikova bij de WK allround van 2019

Op die kalender prijken tegenwoordig ook veel teamwedstrijden. Zoals de teamsprint, een onderdeel waarvoor niet zo gek veel belangstelling lijkt te zijn, zowel bij de schaatsers als bij het publiek.

Dijkema vindt dat wel meevallen, al heeft ook hij gezien dat bij de WK afstanden slechts vier vrouwenploegen aan de start stonden. "Bij de mannen was er wel een vol programma."

Tijd nodig

"Maar zo ging het in het verleden ook met de ploegenachtervolging. Ik herinner mij de Spelen van 2006 in Turijn nog goed. De Nederlanders voelden er helemaal niets voor, maar de Italianen en Amerikanen stonden te trappelen van ongeduld. Nu is de ploegenachtervolging een volwaardig onderdeel."

ISU-voorzitter Jan Dijkema bij de WK schaatsen in Hamar, links de Noorse premier Erna Solberg

En ook de massastart verging het zo, weet Dijkema. "Elke discipline heeft even tijd nodig om zich goed neer te zetten. We hebben ook de honderd meter geprobeerd, met drie rijders in de baan. Daar bleek bij de sporters onvoldoende interesse voor te zijn en dat is dan ook verder niet doorgezet."

Geen 'en en en' meer bij Spelen

De teamsprint zou volgens de ISU-voorzitter gebaat zijn bij een olympische status, maar zover is het nog niet. "Het kan dat dat alsnog gebeurt, maar ik denk dat de tijd van 'en en en' wel geweest is. Dat moet men zich wel realiseren."

Met andere woorden: als de teamsprint aan het olympische programma zou worden toegevoegd, moet een ander onderdeel waarschijnlijk wijken. "Dat moet nog blijken. Maar voor 2022 ligt het programma vast."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl