NOS Sport

Sir Chris Hoy looft baankoning Lavreysen: 'Een fenomeen, alles perfect'

Hoy diep onder indruk van Lavreysen: 'Tot nu toe geen fout zien maken'

Met drievoudig wereldkampioen Harrie Lavreysen als onbetwiste koning meldt de Nederlandse selectie baanwielrenners zich komende zomer als uitgesproken favoriet bij de Olympische Spelen in Tokio.

De Britse baanlegende Chris Hoy, zesvoudig olympisch kampioen en in eigen land door de koningin geëerd met de titel Sir, is diep onder de indruk van het Nederlandse machtsvertoon.

Britten met de handen in het haar door Lavreysen

De Britse mannen mogen dan de laatste drie Spelen een waar schrikbewind hebben gevoerd op de wielerbaan, aan die suprematie gaat volgens Hoy in Tokio onherroepelijk een einde komen.

Al was het alleen al vanwege Lavreysen. Die flikte afgelopen weekeinde in Berlijn namelijk iets wat zelfs Hoy in zijn gloriedagen niet lukte: de sprint, teamsprint en keirin winnen op één toernooi.

"Harrie is een fenomeen: 22 jaar en dan al zes wereldtitels. Dat is ongekend, hij deed alles perfect", constateerde Hoy. "Als ik Jason Kenny of Mohd Azizulhasni Awang (huidige toppers van het baanwielrennen, red) was, zou ik met de handen in het haar zitten."

Lavreysen klopt Hoogland opnieuw en prolongeert wereldtitel

Lavreysen kan in Tokio voor een olympische hattrick gaan, stelt Hoy. Dat de Nederlander in fysiek opzicht momenteel zijn gelijke niet kent, staat vast. Maar op het olympisch podium spelen ook andere factoren een rol, weet Hoy uit ervaring.

"We moeten zien of hij de druk aankan, dat wordt de grootste uitdaging. Tot nu toe hebben we hem niet in de fout zien gaan. Het gaat tijdens de Spelen om die ene dag. En soms spookt het in je kop en maak je fouten."

De Britten kunnen volgens Hoy de komende maanden nog wel wat terrein terugwinnen, maar hij betwijfelt of dat genoeg is. "Niets wijst erop dat de Nederlanders niet de middelen hebben om de klus te klaren. Ik heb nooit gezien dat die renners de weg kwijt waren of emotioneel werden. Ze zijn kalm en beheerst als ze de baan betreden."

Extra baanrenner in Tokio

Mogelijk vaardigt Nederland door het succes van de baanwielrenners naast Lavreysen en Jan-Willem van Schip zowel Jeffrey Hoogland als Matthijs Büchli af naar Tokio. Dat zou wel ten koste gaan van een wegrenner.

De beslissing daarover wordt deze maand genomen door het bestuur van de KNWU, liet technisch directeur Thorwald Veneberg weten.

Veneberg over extra baanwielrenner op Spelen: 'Ergens deze maand beslissing'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl