NOS WielrennenAangepast

Lavreysen voltooit 'Harries hattrick' bij WK baan: 'Echt heel bijzonder'

Harrie Lavreysen heeft zijn wereldtitel op de sprint, het koningsnummer van het baanwielrennen, geprolongeerd. In de finale bij de WK in Berlijn versloeg hij landgenoot en ploegmaat Jeffrey Hoogland in twee manches.

Bekijk in de videocarrousel hieronder de twee manches.

Voor Lavreysen is het al de derde wereldtitel in Berlijn, na de teamsprint en de keirin. Van die hattrick droomt hij ook bij de Olympische Spelen in Tokio: "Klinkt gek, hè? Want ik ben ook al superblij dat ik naar de Spelen ga."

Lavreysen doet iets wat Hoy nooit lukte

De sprint, teamsprint en keirin winnen op hetzelfde WK, dat lukte baanlegende Chris Hoy niet eens. Lavreysen: "Het is heel bijzonder, ik kan het zelf ook niet begrijpen. Er stond meer druk op dan vorig jaar, ik wilde het helemaal perfect doen."

Lavreysen sprintkoning WK baan: 'Ik wilde het helemaal perfect doen'

De 22-jarige Lavreysen verkeert vijf maanden voor de Spelen in de vorm van zijn leven. Op weg naar de finale klopte hij Nathan Hart, Yudai Nitta (vorig jaar zilver op de keirin) en Mohd Azizulhasni Awang (zilver op de sprint in 2009 en vijf WK-medailles op de keirin).

Hoogland rekende in twee ritten af met de Pool Mateusz Rudyk, die in de kwartfinales Matthijs Büchli had geëlimineerd.

Lavreysen niet te foppen

In de finale was het vooral voor Hoogland zaak om een truc te verzinnen, want op pure snelheid zou hij tekortkomen. In de eerste heat ging Hoogland de sprint vroeg aan, maar Lavreysen kwam op het laatste rechte eind toch over hem heen.

Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen op het podium

Bij de herkansing liet Hoogland het initiatief juist bij de Brabander, maar ook die strategie werkte niet. Lavreysen schroefde het tempo op en sprintte zijn landgenoot gewoon uit het wiel.

Hoogland berustte in zijn nederlaag: "Harrie reed zo verschrikkelijk hard, het was alles of niets voor mij. Ik kwam hier voor een ding. En dat was niet verliezen van Harrie."

Hoogland moet het met WK-zilver doen: 'Harrie reed zo verschrikkelijk hard'

Ook vorig jaar streden de twee Nederlandse topsprinters tegen elkaar in de finale van het WK in het Poolse Pruszków. Ook toen was Lavreysen de sterkste en hij pakte zo zijn eerste wereldtitel op het koningsnummer.

Hoogland werd nog nooit wereldkampioen op de sprint, maar versloeg zijn landgenoot Lavreysen afgelopen maanden wel bij de EK in Apeldoorn en bij de Europese Spelen in Minsk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl